MARKETING

Članovi Zelenih odobrili ulazak stranke u novu njemačku vladu, sve spremno za imenovanje Scholza

Nakon što su na vanrednim kongresima održanim za vikend zvaničnici SPD i FDP-a glasali za ulazak ovih stranaka u vlast u Njemačku, danas su odobrenje za ulazak u vlast dobili i Zeleni, čime su se stvorili svi uslovi za imenovanje novog kancelara Olafa Scholza.Stranka Zelenih organizovala je desetodnevno glasanje na kojem je više od 125.000 članova ove stranke imalo priliku da se izjasne o tome da li bi Zeleni trebali postati dio nove “semafor” vlade koju će činiti i SPD i FDP, a koju će voditi predsjednik SPD-a Olaf Scholz.

Glasanje je okončano danas u 13 sati, a prema prvim informacijama njemačkih medija, 86 posto članova stranke glasalo je za formiranje vlasti.

“Na glasanje o sporazumu pozvano je 125.000 članova stranke. Izlaznost je bila 57 posto. Ovo predstavlja veoma čvrst temelj za budući rad njemačke vlade”, naveli su iz stranke.

Nakon što su Zeleni odobrili formiranje “semafor” vlade, lideri tri stranke trebale bi potpisati konačni sporazum u utorak.

Nakon potpisivanja sporazuma, dan kasnije, novi kancelar i lider SPD-a Olaf Scholz trebao bi položiti zakletvu i na taj način postati novi njemački kancelar koji će nakon 16 godina zamijeniti Angelu Merkel na ovoj poziciji.

Prema raspodjeli pozicija, Zeleni će u novoj vladi preuzeti odgovornost za resor koji se odnosi na zaštitu klime, ministarstvo za zaštitu životne sredine i okoliša, ministarstvo poljoprivrede, kao i odjel za porodicu i starije.

Ono što je naročito interesantno jeste da će Zeleni preuzeti i poziciju u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, koju su u prethodnom mandatu držali Socijaldemokratska partija Njemačke i ministar Heiko Maas. Nova šefica diplomatije trebala bi postati predsjednica Zelenih Annalena Baerbock.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo