MARKETING

Crna Gora ukinula PDV na hljeb i akcize na plastiku

U Skupštini Crne Gore usvojene su izmjene zakona kojima se ukidaju porez na dodatu vrijednost (PDV) na hljeb i akcize na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u i Prijedlog dopune Zakona o akcizama jednoglasno su podržali svi prisutni poslanici.

Prvim zakonom želi se smanjiti PDV na hljeb sa sadašnjih sedam posto na nula posto da bi se doprinijelo tome da se cijena hljeba, koja je početkom godine poskupila 30 posto, smanji, istaknuto je tokom obrazlaganja ovog zakonskog rješenja.

Ako bi cijene inputa za proizvodnju ostale na istom nivou hljeb bi u Crnoj Gori mogao pojeftiniti za pet centi ili bi se ovim izmjenama jednostavno neutralisao rast cijene te namirnice.

Drugim zakonom želi se ukinuti akciza na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića, odnosno akciza koja je nedavno nametnuta domaćim privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom vode, mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i onima koji se bave prepakivanjem određenih proizvoda.

Oba Prijedloga došla su od kluba poslanika Socijaldemokrata.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo