Crveni križ FBiH obilježio Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Više od 70 volontera i profesionalaca unutar strukture Crvenog križa Federacije BiH okupilo se danas u Travniku kako bi obilježili Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Manifestacija je počela masovnom reanimacijom odnosno edukacijom javnosti o osnovnim koracima za oživljavanje, a po završetku uvodnog dijela prolaznici su imali priliku educirati se o tehnikama iz prve pomoći koje spašavaju živote kao i zdravim stilovima života.

Istovremeno je na šetalištu postavljeno nekoliko štandova na kojim su promovirane programske aktivnosti Crvenog križa, a građani Travnika imali su priliku izmjeriti pritisak, ali i nivo šećera u krvi.

– Osim demonstracije programskih aktivnosti građanima posebno zadovoljstvo nam je i to što smo istovremeno vršili i edukaciju građana, ali učlanjivanje novih članova u Crveni križ – navodi se u saopćenju. 

akođer, u cilju masovne edukacije građana o samom nastanku Pokreta predstavljena je i izložba u stripu “Priča o jednoj ideji”.

– Ovaj za nas značajan datum ove godine obilježili smo pod sloganom “Budi čovjek” jer vjerujemo da su humanost i ljubaznost naši najjači alati u borbi sa svim poteškoćama s kojim se suočavamo – navode u saopćenju. 

Podsjetimo, svake godine 08.05. širom svijeta organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježavaju Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Ovaj datum obilježava se na dan rođenja Anri Dinana (Henry Dunant), osnivača Međunarodnog Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir. Ujedno, ovim datumom počinje Sedmica/Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15.05.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo