MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Cvijanović: Zahtijevat ćemo da se brojanje glasova snima i prenosi uživo

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da transparentno brojanje glasova s potpunim pristupom promatrača nikad nije bilo problem, ali pošto se do ponovnog brojanja došlo “manipulativno, pod pritiskom stranaca i opozicije iz Republike Srpske, SNSD će zahtijevati da se sve snima i uživo prenosi na javnim servisima i svim drugim medijima koji zatraže pristup s ciljem potpune transparentnosti”.

”To će biti naš zahtjev, jer nemamo povjerenja u CIK i neka ne objašnjavaju da to nije predvidio zakon, jer ni ovo što su oni u CIK-u uradili nije predvidio zakon. CIK je donio odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića za Predsjednika Republike Srpske ne da bi nešto provjerili, već da pokradu, odnosno da prekrajaju izbornu volju građana. Da su htjeli provjeravati, držali bi se zakona i ne bi nam pričali da su odlučivali na osnovu `šokantnih medijskih pisanja, već na osnovu zakona i činjenica”, ukazala je Cvijanović.

Civjanović je istakla kako je ponašanje CIK-a “skandalozno”.

”Prije tri dana tvrde jedno, a onda odluče ono za što su prethodno tvrdili da nema zakonskog uporišta. Koja muka, ucjena, pritisak ili pak nagrada može natjerati bilo koga da danas tvrdi da se nešto ne može uraditi, jer nije u skladu sa zakonom, a onda nakon tri dana upravo to uradi? U svjetlu ovakvog ponašanja CIK-a jasno je zašto su PDP i SDS u tu instituciju ugurali svoj kadar, a eliminirali nestranačke ličnosti iz prethodnog saziva CIK-a”, naglasila je Cvijanović.

Ocijenila je da je “jasno kao dan i zašto je dvojac Borenović-Trivić preuranjeno proglasio pobjedu, nakon što su dobili rezultate samo za jedan od četiri izborna nivoa i to samo iz Banja Luke”.

”Prema unaprijed pripremljenom scenariju, trebalo je rano proglasiti pobjedu da bi se ujutro moglo pričati o krađi. Zato su brže bolje potrčali u kobajagi pobjedničku šetnju Banja Lukom, a ujutro već galamili da im je neko pokrao glasove. Naravno, nakon toga su munjevitom brzinom na red došli i protesti, pa odmah iza toga i odlazak u CIK da prave predstavu iako su znali da je preuranjeno da podnose prijave jer je zakon rekao kad se to čini. Onda se taj CIK, koji ionako ima veliki deficit legitimiteta, jer nikad i nisu prošli kroz konkursnu proceduru, prvo poziva na zakon i govori da su opozicionari džaba došli jer je propisano kad je vrijeme za to. Na ponovljenim protestima opozicionari najavljuju da će proteste iz Banja Luke premjestiti pred prostorije CIK-a u Sarajevu. U međuvremenu, na partijski vezane članove CIK-a vrši se pritisak iz partijskih redova, OHR-a i tri ambasade. I onda taj CIK koji nekidan reče da to što sad traži opozicija nije u skladu sa zakonom”, navela je Cvijanović.

Navela je i to da je “očigledna i jasna namjera da se vreće s glasovima dovuku u Sarajevo da bi se po njima vršljalo onako kako su to dogovorili PDP i OHR”.

“Ovdje nije riječ o tome da se neko u SNSD-u buni protiv bilo kakvog novog brojanja, ali se buni protiv nezakonitog postupanja i neprofesionalnog djelovanja CIK-a čiji predsjednik i članovi danas tvrde jedno, a sutra urade drugo. Znači da su neozbiljni i neodgovorni ljudi došli na ozbiljne i odgovorne pozicije”, konstatirala je Cvijanović.

Izvor:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa