MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Da li će državni parlamentarci danas izglasati ukidanje akciza na gorivo i smanjenje PDV-a?

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa povećanje plaća vojnicima, policijskim i državnim službenicima.

Predlagači ovog zakona u Predstavničkom domu bili su poslanici HDZ-a BiH, koji su naveli da se predloženim zakonom predviđa povećanje plaća za više od 18.000 zaposlenih. Dodaju da ovaj zakonski prijedlog donosi povećanje od 100 do 140 KM najugroženijim kategorijama obuhvaćenim Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Pojašnjavaju da se izmjenom određenih koeficijenata kroz zakon povećava plaća za sve djelatne vojne osobe, policijske i državne službenike koji trenutno imaju mjesečna primanja manja od 1.500 KM.

Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji.  

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (P.Z.E.I), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se namjerava poboljšati integritet i omogućiti efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Prijedlog zakona zasnovan je na principima integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, principu dvostepenosti pri odlučivanju i principu odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji je predložio Predstavnički dom.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa