MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dan džamija-7.maj

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježit će danas 7. maj, Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih islamskih bogomolja u BiH.Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banja Luci tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.Stoga je odlukom Rijaseta IZ u BiH 7. maj proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenje Ferhadije, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.Prema evidenciji Rijaseta IZ, na području BiH ukupno ima 2.822 objekta: 1.912 džamija, od kojih je 789 obnovljeno, 83 još nije obnovljeno, 140 objekata iz mesdžida pretvoreno je u džamije i 554 novosagrađena džamijska objekta.Ukupan broj mesdžida je 910, obnovljenih 386, neobnovljenih 74 i 287 novoizgrađenih mesdžida.

Na području općine Velika Kladuša trenutno ima 27 džemata, a isto toliko džamija koje su nakon rata bile ili obnovljene ili ponovo napravljene.Najpoznatija džamija u Velikoj Kladuši je Gradska džamija sa haremom koja se nalazi u centralnom dijelu grada, a 2003. godine proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine objekat džamije, džamijski harem, šadrvan i nišani u haremu. Od prestanka rata svih 5 dnevnih namaza svakodnevno je obavljano u ovoj džamiji do vanrednog stanja kada je započela pandemija koronavirusa i kada su sve džamije, pa i Gradska bile zatvorene nekoliko sedmica.
Podsjećamo u Bosni i Hercegovini od jučer su džamije ponovo otvorene za dnevne namaze – džuma, podne i ikindija, uz poštivanje mjera zaštite tokom boravka u džamijama. Nadati se da će uskoro biti odobreno obavljanje svih pet dnevnih namaza u džamijama kako bi nastavile svoju dugogodišnju tradiciju.Dan džamija na području općine Velika Kladuša obilježen je čitanjem hutbe u svim džematima koji su se na taj način prisjetili zašto je ovaj datum toliko bitan.

Trend radio / Nejra M.-LJ.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa