MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dan planeta Zemlje

“Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.”
Svjetski dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila prema odluci donesenoj na Konferenciji Ujedinjenih nacija o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru u 1992. godini i od tada se Svjetski dan planete Zemlje obilježava u više od 150 zemalja. Kako bismo osigurali kvalitetan život za buduće generacije neophodno je misliti o osiguravanju održive budućnosti planete Zemlje. Postali smo sami sebi najveća prijetnja, ali još nije kasno da se suočimo sa svim problemima koje smo sami stvorili i to samo ako djelujemo sada.


Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovjek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine.
Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta diljem svijeta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosustava i biološke raznolikosti.
Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontroliranu eksploataciju svih izvora Zemlje i njezinog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine.
Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, obično se obilježava svake godine širom svijeta različitim manifestacijama i akcijama, međutim ove godine zbog pandemije virusa Kovid-19 otkazana su brojna dešavanja.
Zemlja može bez nas, ali mi bez nje ne možemo. Hoćemo li naš dom čuvati ili ne ovisi o nama samima.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa