MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas 28. godina od konstituisanja Unsko-sanskog kantona

Unsko-sanski kanton obilježava 28. godinu od konstituisanja, a tim povodom jučer je održan niz aktivnosti kojima bi se obilježio ovaj svečani datum. Predstavnici zakonodavne i izvrše vlasti u USK, nakon svečane sjednice posjetili su mezarja i groblja, kasarnu ‘Adil Bešić’ te spomen obilježje poginulima koje se nalazi u Slunju.

Unsko-sanski kanton je formiran 27. maja 1995. godine kada je, u opkoljenom Bihaću, održana konstituirajuća sjednica Skupštine USK. U sastav kantona, prema mirovnom planu Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu, trebale su ući cjelokupne teritorije općina Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa i Bihać, te dijelovi općina Bosanski Petrovac, Bosanski Novi, Prijedor, Sanski Most i Ključ.

Prvoj Skupštini USK prisustvovalo je 45 poslanika, koji su donijeli odluku o proglašenju Ustava kantona. Za prvog predsjednika kantona izabran je Mirsad Veladžić, za prvog predsjednika Skupštine Adem Borić, dok je za njegovog zamjenika izabran Tomo Ćurić. Samo dan kasnije, 28. maja, prilikom povratka u Zagreb iz Bihaća, u ranim jutarnjim satima, srpske snage iz tzv. Republike Srpske Krajine srušile su helikopter u blizini grada Slunja u Hrvatskoj, a tom prilikom živote su izgubili članovi državne delegacije.  

Izvor:RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa