MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas bi konačno trebalo biti deblokirano 330 miliona MMF-ovog kredita

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebalo bi biti deblokirano 330 miliona eura MMF-ovog kredita, potvrdio je predsjedavajući Zoran Tegeltija.

On je kazao da je jučer prijedlog odluke proslijedio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i da postoji šansa da će danas konačno biti postignut dogovor o raspodjeli novca koji duže od mjesec stoji u Centralnoj banci BiH.

Tegeltija kaže da je riječ o raspodjeli novca na način kako je napisano u Pismu namjere MMF-u, a to znači 62% za Federaciju BiH (sa 10 kantona), 38% za Republiku Srpsku s tim da će oba entiteta preusmjeriti po 0,5% za Distrikt Brčko.

Prema tom dogovoru, koji su ranije postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović, iznos koji je namijenjen za Federaciju BiH će biti podijeljen na način da će 50% dobiti federalni nivo, a preostalih 50% će biti podijeljeno po kantonima.

Na današnjoj sjednici bi se pored tog prijedloga moglo tražiti i drugo glasanje za odluku koju ranije nisu podržali ministri iz SDA, SBB-a i DF-a, u kojoj je za bošnjačke zvaničnike sporno stavljanje kantona kao subjekata. Pitanje je kako će doći do drugog glasanja s obzirom na to da je istekao rok od sedam dana od prvog glasanja.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa