MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas hitna sjednica Doma naroda: Na dnevnom redu budžet institucija BiH i plate političara

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta BiH jučer većinom glasova usvojio Prijedlog budžeta institucija BiH za 2023. godinu potrebno je da isto urade i delegati Doma naroda BiH.

Budući da je predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić ranije najavio da će u slučaju da Predstavnički dom usvoji budžet odmah naredni dan organizirati hitnu sjednicu, to je i učinjeno pa će delegati danas od 10 sati razmatrati samo dvije tačke dnevnog reda.

Prva se odnosi na Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM, dok je druga tačka dnevnog reda zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona u institucijama BiH kojim se diferencira koeficijent obračuna plata na način da osnovica od 600 KM vrijedi za državne službenike i zvaničnike zaključno sa koeficijentom 8,00, dok osnovica od 535 KM i dalje vrijedi za imenovane i izabrane zvaničnike iznad tog koeficijenta.

Iako su jučer državni zastupnici ukazali na brojne nelogičnosti takvog načina obračuna plata kojim zamjenik revizora i glavni revizor imaju istu platu, kao i zamjenik ministra i ministar, većina njih je mišljenja da je bolje usvojiti i takvo rješenje do prijedloga sistemskog rješenja koje bi trebalo ponuditi Vijeće ministara BiH.

Kako bi izmjene zakona mogle stupiti na snagu, potrebno je da ih potvrdi i Dom naroda, iako su slične zakonodavne inicijative do sada bile odbačene baš u tom domu nakon što ih je potvrdio Predstavnički dom.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa