MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas je dan kada slavimo ljubav: Sretno Valentinovo!

Danas je dan kada slavimo ljubav i na različite načine iskazujemo ljubav voljenoj osobi – Sretno Valentinovo!

Sretni su svi koji su voljeni i vole 365 dana u godini, okruženi dragim osobama koje ih čine sretnim i ispunjenim. 

Najromantičniji dan u godini, 14. februar je dan kada se simboličnim poklonima slavi ljubav, a voli se svakim danom.

Prava ljubav nema cijenu, nema kalkulacije, proračune, a traži iskrenost, poštovanje, lojalnost i zauzvrat se dobiju stvari koje nemaju novčanu vrijednost. 

Jedan od najpoznatijih bh. pisaca, Meša Selimović, ljubav je pokušao objasniti na sljedeći način: “Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog.”

Dan zaljubljenih – Valentinovo zvanično se slavi 14. februara, a zaljubljeni parovi tu večer nastoje provesti skupa u romantičnoj atmosferi, uz poklone i cvijeće, dobar film u kinu ili kućnoj varijanti, večeru i slatke porukice.

A znate li historiju ovog dana?

Sveti Valentin bio je prvi biskup grada Terni u blizini Rima, za vrijeme pape Viktora prvog (3. vijek), a kad se zaredio za biskupa Valentin je imao samo 22 godine. On umire mučeničkom smrću u svojoj 63 godini. Pokopali su ga na mjestu gdje je u 4. vijeku podignuta crkva, da bi se u 17. vijeku na istom mjestu sagradila katedrala, gdje se i danas čuva njegovo tijelo.

Ova svetkovina se od davnina obilježava 14. februara, odnosno dan prije paganskog praznika plodnosti.

Za njegov nastanak vežu se dvije legende

Povezanost praznika i Sv. Valentina dolazi iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je zbog njene ljubavi prešao na kršćanstvo. Tokom priprema za brak oboje su teško oboljeli, a Sv. Valentin blagoslovio je njihov brak dok su zagrljeni umirali na bračnoj postelji.

Druga legenda dolazi s prostora Engleske, po kojoj je Valentin živio u Rimu, za vrijeme cara Kludija Gotskog, koji je izdao naredbu da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ni zaručivati. Svi svećenici su se pridržavali te naredbe, osim Valentina koji je potajno vjenčavao mlade parove. Kada su vlasti za to saznale, bacili su ga u tamnicu, a 14. februara mu odsjekli glavu.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski svojoj supruzi, dok je bio u zatočeništvu u Britaniji.

Simbol Valentinova postao je i Kupid, starorimski bog ljubavi, koji se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjerovalo da koga pogodi njegova strijela odmah se zaljubi.

“Čuvaj se”, “pokrij se da ti nije hladno”, “moraš jesti”, “izaći ću po tebe da ne ideš sam/a”, dovoljni su sinonimi za izraz “volim te” koje se može pokazati i dokazati na milion načina… Ljubiti i grliti, podijeliti kockicu čokolade, grijati ruke po hladnoći samo su neki od načina da se izjavi ljubav.

Budite voljeni i čuvajte one koji vas vole.

R Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa