MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas počinje jesen

Danas, 23. septembra počinje prvi dan jeseni.

Kao prvi dan jeseni na sjevernoj polulopti uzima se 23. septembar. Istovremeno, za stanovnike južne polulopte počinje proljeće.

Precizna mjerenja pokazuju i dokazuju da jesen ne dolazi početkom prve sekunde prvog sata toga dana, da ona može doći i koji sat ranije, odnosno 22. septembra.

Postavlja se pitanje zašto je prvi dan jeseni baš 23. septembra, dok je prvi dan proljeća 21. mart, prvi dan ljeta 21. juni i prvi dan zime 21. decembar? Zašto i prvi dan jeseni nije 21. septembra?

Proizlazi da je ljeto na sjevernoj polulopti najduže godišnje doba, a jesen i zima najkraće. Jesen jer počinje dva dana kasnije, a zimu zbog kraćeg februara.

Odgovor na to treba potražiti u nagibu Zemlje oko Sunca.

Zemlja se ne vrti oko Sunca po kružnici, već po elipsi.

Prema tome zbog nagiba po elipsi Zemlja nije uvijek jednako udaljena od Sunca, nekada je bliža, a nekada udaljenija, pa ta razlika nije toliko velika.

Što je Zemlja bliža Suncu to joj je brzina veća i obrnuto.

A to “najbrže” Zemljino gibanje je baš zimi (perihel). Suprotno od toga Zemljn  je najsporije leti (afel) pa je ljeto najdalje godišnje doba (opet govorimo o severnoj polulopti).

Jesen stiže danas u 8.50h i trajaće do 22. decembra do 4.27h, kada počinje zima.

Sunce će ujutru biti u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu nebesku poluloptu, tako da u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće. Jesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2023. godine u 38. sedmici i u tom trenutku proći će 72,88 odsto ove godine.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa