MARKETING

Danas prvi neformalni ministarski sastanak u sklopu francuskog predsjedavanja EU

Ministri odbrane zemalja Evropske unije (EU) će danas i sutra u Brestu održati sastanak koji će biti prvi neformalni ministarski sastanak u sklopu francuskog predsjedavanja Savetom EU.

Kako su saopštile francuske vlasti na sajtu posvećenom predsjedavanju Unijom, EU će prvi put imati Belu knjigu koja će da određuje kurs bezbjednosti i odbrane do 2030. godine.

Dodaje se da je Bela knjiga dokument u sklopu projekta “Strateški kompas”, a o tom projektu će razgovarati i šefovi diplomatije EU na dvodnevnom neformalnom sastanku, takodje u Brestu, koji počinje sutra.

“Na osnovu zajedničke analize pretnji, odrediće se akcije koje treba preduzeti u četiri ključne oblasti – upravljanje krizama, kapaciteti, otpornost i partnerstvo. Kao rezultat dvogodišnjeg rada, koji je pokrenut pod njemačkim predsjedavanjem EU, dokument Bela knjiga trebalo bi da bude finalizovan do marta kako da bi ga podržali šefovi država i vlada na samitu 24. i 25. marta”, navele su francuske vlasti.

Dodaje se da će sastanak u Brestu omogućiti ministrima da daju svoja uputstva o bezbjednosti i odbrani.

Predviđeno je nekoliko sesija, među kojima i radna večera na kojoj će prisustvovati generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Dvodnevni sastanak će predvoditi visoki predsjednik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, dodale su francuske vlasti.

Sastanak se održava u Brestu, luci na Atlantiku u zapadnom delu Francuske na području Bretanje.

Izvor: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo