MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas prvi virtuelni samit EU: Na stolu nema paketa proširenja, Džaferović predstavlja BiH

Danas u poslijepodnevnim satima trebao bi početi prvi virtuelni samit EU za Zapadni Balkan s učešćem i Bosne i Hercegovine. Formalno, zvanični Zagreb je domaćin ovog samita.Ključna tema je borba protiv koronavirusa i evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Učešće na videokonferenciji, uz lidere 27 zemalja članica EU i visoke evropske zvaničnike, potvrdili su i predsjednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Hashim Thaci i Srbije Aleksandar Vučić, potom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski.

Na ovom samitu bi trebala biti prihvaćena zajednička deklaracija, u kojoj se potvrđuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana, ali se ne spominju članstvo, proširenje i integracije.

Sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a EU će predstavljati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Beta.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je prije dva dana formiralo ad hoc političku radnu grupu koja ima zadatak da donese dokument kao odgovor na 14 tačaka iz Mišljenja Evopske komisije kako bi se mogao napraviti akcioni plan za približavanje BiH statusu kandidata za EU s obzirom na to da je taj put duži period.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović odbio je poziv za učešće u ad hoc tijelu koje je formiralo Predsjedništvo.

Čović se u opširnom pismu požalio na poziciju hrvatskog naroda u BiH, tvrdeći da SDA zastupa dominaciju bošnjačkog naroda, a istakao je nezadovoljstvo i zbog izbora Željka Komšića (DF) za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa