MARKETING

Danas se održava samit G7 u Njemačkoj: Očekuju li Putina nove sankcije Zapada

Njemački kancelar Olaf Scholz dočekuje danas lidere Grupe sedam bogatih demokratskih zemalja na trodnevnom samitu u Bavarskim Alpama, a glavna tema bit će rat u Ukrajini i njegove dalekosežne posljedicame, od nestašice energije do krize s hranom.

Očekuje se da će lideri G7 nastojati da pokažu ujedinjeni front u podršci Ukrajini koliko god je potrebno i pojačavanju pritiska na Kremlj.

“Glavna poruka G7 će biti jedinstvo i koordinacija djelovanja… To je glavna poruka, da se čak i u teškim vremenima… držimo našeg saveza”, rekao je zvaničnik EU.

Partneri G7 će se dogovoriti da zabrane uvoz zlata iz Rusije, rekao je za Reuters izvor upoznat s tim. Izvor iz njemačke vlade kasnije je rekao da su lideri vodili “stvarno konstruktivne” razgovore o mogućem ograničenju cijena na uvoz ruske nafte.

Očekuje se i da će lideri G7 razgovarati o opcijama za rješavanje rastućih cijena energenata i zamjenu uvoza ruske nafte i plina.

Samit se održava u odmaralištu zamka Schloss Elmau u podnožju najviše nemačke planine, Zugspitze – na istom mestu kao kada je zemlja poslednji put bila domaćin godišnjeg sastanka G7 2015. Tada je takođe, ruska agresija na Ukrajinu dominirala dnevnim redom godinu dana nakon invazije Moskve na Krim.

Samit je također prilika za Scholza da iskoristi svoju ulogu domaćina pokazujući odlučnije vodstvo u ukrajinskoj krizi.

Scholz je obećao revoluciju u njemačkoj vanjskoj i odbrambenoj politici nakon ruske invazije u februaru, obećavši da će ojačati vojsku sa fondom od 100 milijardi eura i poslati oružje Ukrajini.

No, kritičari su ga od tada optužili za odugovlačenje i slanje mješovitih poruka upozoravajući da bi Rusija mogla shvatiti NATO kao ratnu stranu i naglašavajući rizik od nuklearnog rata.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo