MARKETING

Danas štrajk upozorenja pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo

Članovi osam sindikata koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, kantonalnog Fonda zdravstvenog osiguranja i komunalne privrede održaće danas jednočasovni štrajk upozorenja ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, jer im budžetom za narednu godinu nije predviđeno povećanje osnovice za obračun plata.

U protestu učestvuju Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Federacije BiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH.

U štrajku upozorenja učestvovaće i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, zatim kantonalnnog Sindikata radnika u zdravstvu, te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Iz ovih sindikata je rečeno da će, ukoliko to bude potrebno, organizovati i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo – osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, Ministarstvu unutrašnjih poslova i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

Iz sindikata podsjećaju da Vlada Kantona Sarajevo u Nacrtu budžeta za narednu godinu u iznosu 1.101.295.480 KM, koji je na dnevnom redu današnje Skupštine Kantona Sarajevo, nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika.

Takođe, Vlada Kantona Sarajevo ignoriše socijalni dijalog i pregovore sa sindikatima iz djelatnosti komunalne privrede i zdravstva, koji traže povećanje plata za deset odsto, odnosno usaglašavanje koeficijenata i potpisivanje kolektivnih ugovora za djelatnosti komunalne privrede i zdravstva u Kantonu, naveli su iz sindikata.

Ovih osam sindikata zastupa više od 25.000 radnika, a na današnjem protestu učestvovaće njihovih stotinu predstavnika. 

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo