MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza: Koje su šanse da SNSD i HDZ prihvate

Danas u 13 sati bit će održan sastanak Komisije za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza. Ranije su Zastupnički dom i Dom naroda usvojili ukidanje akciza u različitim verzijama.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je još u martu izglasao ukidanje akciza na šest mjeseci prema prijedlogu zastupnika SDP-a. Ovim je bilo predviđeno da nakon šest mjeseci Vijeća ministara može svojom odlukom da produži za dodatna tri mjeseca.

Ipak, u Domu naroda usvojena je verzija Zakona o ukidanju akciza sa amandmanima koje je predložila Dušanka Majkić i koji predviđa ukidanje na samo mjesec dana. Prijedlog Dušanke Majkić su podržali delegati iz SNSD-a i HDZ-a.

Komisija za usaglašavanje Zakona u ukidanje o akciza danas bi trebala da ponudi konačno rješenje. Komisiju čine Saša Magazinović, Predrag Kožul, Dragan Bogdanić, Lidija Bradara, Dušanka Majkić i Amir Fazlić.

Nakon toga oba doma moraju potvrditi prijedlog Komisije.

Član komisije Saša Magazinović je napisao da će se zalagati za opciju od šest mjeseci, sa mogućnosti produžetka od tri mjeseca. Poručio je da je za njega neprihvatljivo to da se akcize ukinu na samo trideset dana. No, SNSD-u i HDZ-u je očigledno neprihvatljivo ukidanje akciza na duže vremena, stoga ako Komisija ne usvoji prijedlog iz Doma naroda, nego Magazinovićev, šanse su male da će akcize ikako biti ukinute.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo