MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dani sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici obilježeni u tri grada u Danskoj

Islamska zajednica Bošnjaka u Danskoj već 20 godina neumorno radi na borbi protiv relativizacije zločina i negiranja genocida.


U periodu od 31. maja do 2. juna 2024. godine, Islamska zajednica Bošnjaka u Danskoj (IZBD) organizovala je manifestaciju “Dani sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici” koja je održana u tri grada: Horsens, Odense i Vejle. Ova manifestacija imala je za cilj očuvanje sjećanja na stradale u genocidu u Srebrenici te podizanje svijesti o važnosti sprječavanja sličnih zločina u budućnosti.


Prvi događaj u sklopu manifestacije održan je 31. maja u Horsensu, gdje je promovirana knjiga “Zaboraviti ne smijem, halaliti neću” autora Hasana Hasanovića. Uvodno obraćanje održao je Dinko ef. Tokić, koordinator manifestacije ispred IZBD-a, i svečano otvorio manifestaciju Srebrenica 2024. Hasan Hasanović, preživjeli svjedok genocida, kroz potresno svjedočenje iznio je svoj put do slobodne teritorije. Njegova priča duboko je dirnula sve prisutne, podsjećajući ih na težinu i brutalnost genocida.


Centralna manifestacija održana je 1. juna u Odenseu, u prelijepoj atmosferi gdje su govornici poslali snažne poruke o važnosti pamćenja genocida i izgradnje identiteta. Predsjednik IZBD-a, Rašid ef. Malagić, NJ.E. ambasador BiH u Kraljevini Danskoj, Anesa Kundurović Miljak, Alija ef. Jusić, bivši glavni imam Srebrenice, Hasan Hasanović, glavni imam IZBD-a Muamer ef. Krdžć, te centralni predavač muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, naglasili su značaj ovakvih manifestacija. Muftija Dizdarević posebno je pohvalio IZBD za izvanrednu organizaciju i ukazao na važnost kontinuiranog rada na očuvanju sjećanja na genocid.


Manifestacija je zaključena 2. juna Maršom mira u gradu Vejle, nakon čega je održan program na centralnom trgu na danskom jeziku. Pred brojnim prisutnim govorili su muftija hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, NJ.E. ambasador BiH u Kraljevini Danskoj Anesa Kundurović Miljak, Bilal Itani i sudac ICTY-a Frederik Harhoff. Oni su istaknuli važnost govora o genocidu kao načinu njegovanja kulture sjećanja i podizanja svijesti, s ciljem da se Srebrenica nikada više ne ponovi.


Islamska zajednica Bošnjaka u Danskoj već 20 godina neumorno radi na borbi protiv relativizacije zločina i negiranja genocida, te ovakvim manifestacijama nastavlja svoju misiju očuvanja istine i pravde za žrtve Srebrenice.

Izvor: hayat.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa