MARKETING

DELEGACIJA UNSKO-SANSKOG KANTONA U UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA: UPRILIČENI RAZGOVORI O POSLOVNOJ SARADNJI S POTENCIJALNIM INVESTITORIMA

Domaćini delegaciji iz USK-a predvođenoj premijerom Mustafom Ružnićem bili su ugledni poslovni ljudi poput generalnog direktora Privredne komore u Vladi Emirata i prvog čovjeka Svjetske humanitarne organizacije te zemlje. Delegacija iz Krajine stigla je tamo na njihov poziv jer su iskazali interes da ulažu u naš kraj ali i da se prethodno upoznaju sa potencijalima i resursima.

Da bi se to ostvarilo u praksi neophodna je saradnja svih nivoa vlasti te usklađeno i efikasno djelovanje institucija u  profesionalni poslovnoj saradnji sa zainteresovanim investitorima, kazao je premijer Ružnić naglasivši da je to ključ uspjeha za budući razvoj. Krajina je propustila mnoge šanse za razvoj tokom proteklih dvije i po decenije unatoč svom izuzetnom geostrateškom položaju i svim potencijalima. Vrijeme je za prekretnicu i zajednički rad koji će rezultirati razvojem i boljim životom za sve građane, izjavio je Ružnić. Osim razgovora učinjeni su i konkretni potezi – potpisan je Memorandum o razumijevanju sa tamošnjim konzorcijem čime je zvanično iskazan interes za investiranje u projekte na našem području.

Memorandum je općenit a za svaki pojedinačni projekt sačinit će se poseban ugovor u skladu sa zakonodavnim procedurama. Njegova svrha je pravljenje okvira za investiranje, upravljanje, operativno savjetovanje i izvođenje projekata na području Unsko-sanskog kantona. Posebno je izraženo zanimanje za projekte: aerodrom Bihać, proizvodnja solarne energije, projekt termalne rivijere Gata Bihać i druge projekte od interesa za Unsko-sanski kanton. Poseban Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na izražavanje interesa investitora iz UAE za izgradnju aerodroma u Bihaću potpisao je Adnan Bajrić, direktor JP ‘Aerodrom’ Bihać.

Premijer Ružnić na kraju ističe da je Vlada s njim na čelu spremna da u partnerstvu sa poslovnim ljudima gradi ambijent za privredni razvoj i osigura efikasnu podršku zainteresovanim investitorima. To podrazumijeva projektno razmišljanje i efikasnost u realizaciji započetih i budućih projekata.

Izvor: RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo