MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Demokratska partija pokreće proces opoziva predsjednika SAD-a Donalda Trumpa

Visoki predstavnici Demokratske partije Sjedinjenih Američkih Država pokrenut će proces opoziva predsjednik zemlje Donalda Trumpa, prenosi BBC.

Konkretno, Demokratska partija će Trumpa pozvati na odgovornost zbog navodne prijetnje Ukrajini koja uključuje prekid američke pomoći, a ukoliko ukrajinski predsjednik ne pokrene “istragu” protiv Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a i trenutnog kandidata za predsjednika na izborima 2020. godine.

Podsjetimo, Trump je također kandidat za predsjednika na izborima sljedeće godine i Biden bi mu mogao biti direktni suparnik.

Opoziv se može pokrenuti u slučaju veleizdaje, korupcije, te visokog kriminala i prijestupa.

Proces opoziva ili “impeachment inquiry” prvi je dio lanca koji može dovesti do smjene predsjednika najmoćnije države svijeta. ipak, iako su procesi pokretani ranije, smjena jednog predsjednika se nikada nije dogodila.

To zahtijeva dug put koji, opet, ne mora rezultirati smjenom, kao što je bio slučaj Billa Clintona koji se također našao u sličnom procesu zbog laganja u vezi sa Monicom Lewinski.

Clinton nikada nije smijenjen jer takva odluka u Senatu, koji donosi konačni sud nakon što Sudski odbor i Kongres ozvaniče preces, nikada nije dobila potrebnu većinu.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa