MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Deponija Radića most: Dugogodišnji problem stanovnika Vrnograča i okolnih sela

U velikokladuškoj mjesnoj zajednici Vrnograč nalazi se općinska deponija  Radića most. Davne 1972. godine predviđena je sanitarna deponija u mjestu Šiljkovača ali na pobunu nekoliko mještana nikad nije realizirana, te se deponija na Radića mostu otvorila kao privremeno rješenje.

Današnja deponija nekad je bila izletište sa znatnim potencijalom, s obzirom da se nalazi imeđu dva uzvišenja sa 4 šumska potoka koji se ulijevaju u rijeku Glinicu. Međutim,nehajem i nebrigom ovo izletište pretvoreno je u najveći ekološki problem, kako MZ Vrnograč tako i općine Velika Kladuša.

Kako smo dobili informaciju, deponija Radića most  nikad nije dobila saglasnost za rad,niti ima sve potrebne elemente jedne sanitarne deponije,poput geomembrana i cjevovoda za metan i vodu zbog čijeg nedostatka mještanima prijeti velike opasnost.

„Otpad se u vrlo malom postotku reciklira u mjestu Polje uglavnom se odvaja nesto plastike,papira ili metala dok opasni otpad zavrsava na deponiji (ljekovi,baterije,ambalaža od pescitida….).U poratnim godinama na deponiju su slobodno ulazili pripadnici tadašnjeg UMPROFOR-a i odlagali svega i svašta a jedan učenik je na deponiji pronašao sprej koji je aktivirao u školi u Vrnograču, tako da je 72 učenika u besvjesnom stanju tada završilo u bolnici. Na deponiji nema prostora za daljnje odlaganje smeća pa se deponija podiže u visinu koja je već sada preko 40 m, te prijeti opasnosti od eksplozije metana i bojim se da ce se to i desiti.Deponija ima portirsku službu ali pojedine osobe svakodnevno ulaze i vade sekundarne sirovine tako da su prijetnja mogućem širenju zarazne bolesti“, ispričao nam je Šefik Sadiković, ekološki aktivista i osnivač Udruženja „ Eko bistra voda“.

Predsjednik  MZ Bosanska Bojna Fikret Šabić, nam je rekao da pored ogromne količine otpada, mještanima problem predstavljaju i psi lutalice koji su smješteni u stotinjak kućica na samoj deponiji. „U posljednjih 10 godina, kako je stupio na snagu zakon o zabrani ubijanja životinja, na deponiji imamo i pse lutalice i to nam predstavlja dodatni problem“, rekao je Šabić.

 Pored pasa  i opasnosti koje donosi deponija, mještani se žale i na nesnošljiv smrad i samu kvalitetu zraka, posebno u ljetnom periodu.„Nema više čistog zraka da mi možemo udisati,kada ujutro ustanemo ne možemo prozore otvoriti, kod nas je jednostavno sve hermetički zatvoreno, jedino je malo bolja situacija zimi kada padne snijeg “,izjavio je Fikret Ibradžić,mještanin čija se kuća nalazi u blizini deponije.

 Kako su nam rekli mještani, sama deponija privlači i velika jata gavranova koji u ljetnom periodu uništavaju usjeve žitarica koje se nalaze na ovom području.

Nažalost , zbog postojanja deponije Radića most, mnoga ekološki zanimljiva turistička mjesta u MZ Vrnograč ne dobijaju zasluženu slavu. Radića most trenutno predstavlja gorući problem ,te tako zahtijeva i što brže moguće rješenje.

Nadamo se da će ova priča podstaknuti nadležne općinske vlasti da počnu razmišljati da se ova deponija zatvori, jer je ovdje punih 47 godina a kako nezvanično saznajemo postoji i dopis od Federalnog ministarstva zaštite okoliša da je deponija neuslovna i što prije bi je trebalo zatvoriti.

Priča urađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva“

Autorica: Maida Delić

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa