MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Do sada je u svijetu više od 100.000 ljudi zaraženo koronavirusom, izliječenih skoro 56.000

Slučajevi zaraze koronavirusa danas su nadmašili brojku od 100.000 širom svijeta, dok se ovaj virus koji podsjeća na gripu i dalje širi izvan Kine, države koja se smatra izvorom zaraze.Kako piše CNBC, tačan broj je 100.055 i on je izmjeren jutros u 08:00 sati. Većina slučajeva zaraze je zabilježen u kontinentalnoj Kini, a za njom slijede Južna Koreja, Iran i Italija. U SAD-u je zaraženo 233 osoba, podaci su to sa Univerziteta Johns Hopkins.

Također, kako je porastao broj zaraze koronavirusom uz njega je povećan i broj oporavljenih i riječ je o 55.991 osobi.

Kako statistički podaci pokazuju, broj novih slučaja u Iranu je porastao za 1.234 i u ovoj državi je trenutno zaraženo nešto više od 4.700 osoba. Prema posljednjim informacijama skoro sve države i kontinenti su zabilježili barem po jedan slučaj koronavirusa, jedino Antarktik nije.

Najmanje 3.398 osoba je umrlo od koronavirusa koji se pojavio prije nešto više od dva mjeseca. U četvrtak je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala sve države da “povuku sve zabrane” kako bi se borile protiv koronavirusa, jer se on i dalje širi izvan granica Kine.

“Ova epidemija može se povući, ali samo uz koordiniran i sveobuhvatan pristup koji uključuje čitavu vladinu mašineriju. Pozivamo sve zemlje da postupaju brzinom, obimom i jasnom odlučnošću“, rekao je generalni direktor WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus tokom brifinga za štampu u sjedištu agencije u Ženevi.

Svjetski zdravstveni zvaničnici rekli su u utorak da je stopa smrtnosti od koronavirusa u svijetu globalno 3,4 posto, viša od prethodnih procjena od oko dva posto.

Zdravstveni zvaničnici rekli su da se respiratorna bolest može proširiti ljudskim kontaktom, kapljice koje nose kroz kihanje i kašalj, te klice ostavljene na neživim objektima.

Danas je i u Srbiji i Holandiji potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, dok je u Hrvatskoj broj oboljelih povećan na 11. U BiH su jučer u entitetu Republika Srpska identifikovana dva slučaja zaraze kroonavirusom koji se još nije proširio u druge dijelove države. Najteže pogođena evropska zemlja ovim virusom je Italija koja trenutno ima 3.858 zaraženih, a umrlih 148 osoba.

Iza nje je Njemačka u kojoj je zaraženo 578 osoba, a do sada nije umrla nijedna osoba, međutim, u ovoj državi je broj zaraženih preko noći porastao za 134 osobe. Prema posljednjim informacijama i u Francuskoj je broj umrlih porastao na devet osoba, a njih 154 je zaraženo.


Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa