MARKETING

Dodik nakon odluke Ustavnog suda BiH: Takve odluke za RS ne znače ništa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik oglasio se povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj koja se odnosi na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

“Ustavni sud BiH donosi političke odluke i u tim odlukama se poziva na praksu, a ne na Ustav BiH. On time sam sebe poništava. Ustavni sud BiH je tu praksu uspostavio kršenjem Ustava a sad se poziva na nju. Takve odluke za Republiku Srpsku ne znače ništa”, napisao je Dodik na svom Twitter nalogu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj koja se odnosi na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o dopuni Krivičnog zakona BiH na teritoriji RS nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH”, odlučio je Ustavni sud BiH na 128. Plenarnoj sjednici u Brčkom.

Kako je rekao Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda BiH, “Zakon prestaje da važi kada odluka Ustavnog suda BiH bude objavljena u Službenom glasniku”.

Ova odluka je donesena po zahtjevu za ocjenu ustavnosti tog Zakona koju je uputilo sedam delegata u Vijeću naroda RS. Delegati su apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli nakon što je Ustavni sud RS u septembru prošle godine odbacio veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS na usvojeni Zakon.

Podsjetimo, Narodna skupština RS usvojila je u julu 2021. godine Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koja se odnosi na Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH po hitnom postupku. Poručeno je da Inzkova odluka neće biti primjenjivana, a Milorad Dodik je kazao kako ista neće biti objavljena u Službenom glasniku RS.

Izvor:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo