Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Turković i Alkalaja zbog glasanja za izbacivanje Rusije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja.

Dodik je krivičnu prijavu podnio zbog postojanja osnova sumnje da su Turković i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja u namjeri da drugom nanesu štetu i teže povrede prava drugog tako što su, kako navodi, postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike.

U krivičnoj prijavi Dodik navodi da je Turković jučer samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Generalne skupštine UN-a podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za ljudska prava UN-a.

“Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je šteta i drugom, u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog djelovanja Turković i Alkalaja Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju učestvuje putem svog predstavnika koji se bira sa teritorije ovog entiteta u raspravljanju i odlučivanju o ovom važnom i konkretnom pitanju vanjske politike”, stoji u Dodikovoj prijavi.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo