MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dok se građani masovno sele u EU, ministrica Turković hoće da nas udalji od Zapada

Piše: Mersad Sarajlija

Kada ambasador BIH u UN-u Sven Alkalaj bude suzdržan o osudi  represije koju provodi u Iran, onda je to jasan signal da se ovim potezom želi poslati poruka Americi i EU. Ubrzo nakon toga, još uvijek aktuelna ministrica vanjskih poslova BIH u službenu posjetu pozove ministra vanjskih poslova Irana, a sve se to dešava u jeku snažnih osuda iranskog režima od strane evropskih zemalja i Amerike. Da bude još gore prilikom posjete iranskog ministra, ministrica Turković izvodi performans sa maramom, istovremeno govoreći o predrasudama o ženama sa maramom. Bisera Turković zaboravlja da su u Iranu izbili neredi baš zbog toga što se ženama ne daje mogućnost izbora, da nose ili ne nose maramu na glavi. Ono što je ključno u svemu ovome jeste da se ovakvim potezima želi poslati neka druga slika o BIH a kojoj bez obzira na sve, većina građana ne pripada. U vremenu velike polarizacije svijeta moramo se odrediti kojim civilizacijskim normama težimo i pripadamo. Ako punih dvadeset i sedam godina govorimo da smo dio zapadnih vrijednosti, da nam je Amerika najveći prijatelj, kako opisati ponašanja određenih političkih lidera i njihovo sve očitije sukobljavanje sa Amerikom,  EU i pravljenje zaokreta prema istočnim nedemokratskim sistemima?

Siguran sam da i ministrica Turković i  BH diplomate koje nas predstavljaju u svijetu, znaju kolika je trgovinska razmjena sa zemljama Zapada a kolika sa Iranom i arapskim zemljama. Kad već nemamo nekih pretjeranih ekonomskih benefita, koji su to onda interesi koji nas mogu dovesti do dalje konfrontacije sa zapadnim zemljama?

Da li su ovakvi politički potezi pokušaji da se sukobima sa Zapadom dobiju politički poeni, na način da sebe predstave kao jedine zaštitnike države, a svi oni koji nisu dio toga po njima rade na derogiranju iste te države. Sve se ovo počelo dešavati posljednjih mjeseci kad su pojedinci uvidjeli da bi mogli izgubiti vlast, pa su kao kontramjeru izabrali ovaj put. Istovremeno ne smijemo zaboraviti da je BIH u samom svjetskom vrhu po korupciji i iseljavanju, a da li slučajno svi hoće na Zapad.

Trend radio

 

 

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa