MARKETING

Dom naroda odbio poslati na doradu budžet koji previđa i povećanje plata visokim funkcionerima

U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se treba usvojiti budžet institucija za 2022. godinu koji predviđa i povećanje plata izabranim i imenovanim zvaničnicima u iznosu od 500 KM.

Ustavno-pravna komisija Doma naroda je utvrdila da je prijedlog Zakona o budžetu za 2022. godinu usaglašen sa ustavom i zakonima BiH, te da je Predstavnički dom usvojio prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH prije nekoliko dana i dostavio ga Domu naroda na usvajanje.

Komisija je predložila skraćivanje amandmanske faze izjašnjavanja na budžet na sat vremena i da se u nastavku sjednice obavi rasprava o zakonu u drugom čitanju.

Delegat Denis Bećirović (SDP BiH) je predložio da se na dnevni red sjednice Doma naroda stavi rasprava o Zakonu o budžetu institucija BiH za tekuću godinu, unutar kojega se nalazi i “nemoralno povećanje primanja političara”

Prijedlog nije usvojen. Tri glasa su bila “za”, pet protiv, a suzdržanih nije bilo.

“Danas želim pozvati sve kolege u Domu narodu da zaustavimo ili ublažimo skandalozan prijedlog. Možemo ga eventualno ublažiti nekim sadaka pristupom da dajemo 500 KM u humanitarne svrhe, ali predlažem sistemski pristup jer imamo te mehanizme. Predlažem da kao prethodno pitanje raspravimo i donesemo zaključke kojim ćemo obavezati Vijeće ministara da izmijeni prijedlog. Taj prijedlog je došao od SAD i SNSD-a, vladajućih stranaka ovdje u parlamentu”, kazao je u obraćanju delegatima Bećirović.

Na sjednici Doma naroda nije prisutan državni ministar finansija.

“Evidentno je da se Zakon o akcizama raznim procedurama usporava i pokušava izbjeći prije izbora za rapravu u Domu naroda odnosno da nikako ne dođe u dnevni red. Ako je išta bilo hitno u našem radu bilo je da se vlasti opredijeli u smislu direktne pomoći građanima. U međuvremenu je inflacija podivljala i imamo sve hitniju nužnost da usvojimo jedan takav zakon koji bi direktno pomogao. Predlažem da ga stavimo na dnevni red, a ako neka komisija mora dati saglasnost da to uradi u pauzi zasjedanja”, kazao je Mladen Bosić iz SDS-a.

Prisutnima se obratio i delegat Zlatko Miletić ističući kako bi prije razmatranja budžeta za tekuću godinu, bilo normalno da se raspravlja i o budžetu za prethodnu godinu te da je u budžetu trebalo predvidjeti povećanje plata državnim službenicima, a ne političarima.

“Kod nas je sve ljudi moji naopako, sve je naopako”, komentirao je Miletić.

Denis Bećirović pozvao članove Kolegija doma Bakira Izetbegovića i Nikolu Špirića da daju odgovorna pitanje jesu li građani i političari jednaki kada su u pitanju zakoni.

“Pred nama je budžet od Predsedništva i Vijeća ministara. Kada je riječ o procedurama i zakonima, želim jasno reći i neka to neko demantuje ako može, da su u pogledu donošenja budžeta prekršeni svi zakoni koji reguiraju pitanja usvajanja budžeta, a osim njih i poslovnici. Javnost u BiH zaslužuje da zna odgovore na neka od važnih pitanja. Koji su razlozi da mi budžet usvajamo na kraju juna? Ko je odgovoran za to? i treće, da li zakoni u BiH jednako važe za državne funkcionere kao i za građane. Očekuje da odgovore i članovi kolegija, Špirić, Izetbegović, Čovića trenutno nema, da daju odgovore na ova pitanja”, pitao je Bećirović.

Bećirović će Domu naroda dostaviti 5 zaključaka da se o njima glasa konkretno i da se njima zaduži Vijeće Ministara da najkansije u roku od 7 dana u parlamentarnu proceduru dostave odluke kojom seonemogućavaju povećanja plata politiarim, pozvao i Predsjedništvo da se uključi.

“Od predlagača smo prije svega trebali čuti objašnjenja. U fokusu je povećanje plata izabranim zvaničnicima, po meni je opravdano za ove koji su imali male plate. Ima raznih teorija koje kažu, a ko kaže da će se povećati. Zamolili bismo odgovornog iz ministarstva finansija da nam objasni šta treba da uradimo, možemo li nešto uraditi, koji je zakonski osnov. Ako mi dans usvojimo budžet, povećanje i smanjenje plata je ustavna kategorija i odmah dolazimo u situaciju kako smanjiti platu. BOlje je imati bilo kakav budžet nego nikakav, ali nikada nismo imali ovakvu situaciju”, pitao je delegat Amir Fazlić (SDA).

“Kolega Fazlić, ja vas uvažavam. Bolje da budžet nemamo nikako jer ga nemamo nikako ima godina i po’ dana, radimo na privremenim odlukama. Znate šta to građanima znači, da mi imamo pare za svoje plate a da nas ostalo ne interesuje. Ta vrsta nerada se vidi, jedina smo država u Evropi koja nema budžet za 2022. godinu. Lako je to riješiti da je predlagač na pripremu bužeta imali to u vidu šta je bilo problem da uz ovaj prijedlog predlože i izmjene i dopune zakona o platama, i manje koeficijent za 1 što je tih 500 KM”, replicirao je Fazliću Zlatko Miletić.

Podsjetimo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Dedić ističe da je na sjednici Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, predložio usvajanje zaključka kojim se povećanje osnovice za obračun plaća ne bi odnosilo na državne parlamentarce i ministre u Vijeću ministara BiH.

No, njegov prijedlog je odbio Predrag Kožul (HDZ), dok su zastupnici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić, SDP-a Nada Mladina, SNSD-a Dragan Bogdanić i zastupnica PDP-a Mira Pekić bili suzdržani.

“Isti zastupnici nisu ponudili bilo kakav prijedlog kojim bi se spriječilo povećanje ionako previsokih plaća državnim parlamentarcima i ministrima, što smatram neodgovornim i sebičnim činom”, rekao je Dedić.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo