MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dom naroda Parlamenta BiH danas odlučuje o pomjeranju roka za uplatu PDV-a

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas zahtjev Zastupničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) po hitnom postupku.Zastupnički dom na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenja koje je predložio dopredsjedavajući doma Denis Zvizdić, kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Kako je predlagač naveo, dopuna zakona tiče se pomjeranja roka za podnošenje prijave za uplatu PDV-a u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH i to donošenjem privremene odluke o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana.

Namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda su i izvještaji o radu i poslovanju BHRT-a i realizaciji programskih planova za 2017. i 2018. godinu, kao i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Delegati bi trebalo da razmotre i Izvještaj o izdatim dozvolama i odbijenim zahtjevima za izdavanje dozvola za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu te Izvještaj o realizaciji izdatih dozvola za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2017. godini.

Predviđeno je i da se delegati izjasne o nekoliko izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko zakona te izvještaja o radu bh. institucija.

Također, na dnevnom redu je i nekoliko materijala s oznakom “povjerljivo”.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa