MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdio izbor sudija Ustavnog suda

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je predloženom dnevnom redu bio izbor sudija Ustavnog suda FBiH, održana je danas u Sarajevu. Sjednica je kasnila pola sata i nakon žustre rasprave, delegati su potvrdili imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH sa 33 glasa za, šest suzdržanih i šest protiv.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara uz saglasnost potpredsjednika FBiH donio je ovu odluku.

“Formalno sam izašao kao predlagač. Najvažnije je da uradimo ono što štiti ustavni poredak i da imamo popunjen Ustavni sud FBiH i Vijeće za vitalni nacionalni interes. Ajša Softić, Mirko Miličević i Branimir Orašanin su odgovorni i znaju se nositi sa pritiscima. I na temelju svega rečenog trebamo potvrditi ovo odluku i moj prijedlog”, rekao je Čavara na početku obraćanja.

Delegati su u raspravama postavljali pitanja zbog čega se čekalo nekoliko godina kako bi se ova odluka donijela i zbog čega su onemogućivali rad Suda koji nije mogao razmatrati apelacije Vijeća za vitalni nacionalni interes. Istakli su da ne žele produbljivati krizu i da su zbog toga odlučili da glasaju ‘za’ na kraju njihovih mandata, i da je ova trakavica isključivo politička priča i sukob vladajućih HDZ-a i SDA.

“Radi javnosti je važno da se kaže da smo bili u situaciji da je pravosudna reforma u ovoj zemlji propala. Drago mi je da su međunarodni predstavnici javno kazali kako je taj projekat, i pored njihove dobre volje, bio bezuspješan. Čovjek koji je na američkoj crnoj listi danas izlazi za govornicu i govori nam da nešto moramo potvrditi. Predsjednik Vlade je drugi čovjek na američkoj crnoj listi. Posao treba završiti bez posljedica i ne treba talasati. Tužilaštvo nijemo od 2009. gleda kako političari divljaju nad ovim institucijama. Ništa nisu uradili za Ustavni sud i njegovu ulogu po pitanju Vijeća za vitalni nacionalni interes. Zaključak priče je da je sve obesmišljeno i institucije. Posebne institucije konkursa. Ovdje kažu da su samo najbolji kandidati ovdje, a to je netačno. Nažalost, mi ovdje na ovoj listi imamo, ne sporim stručnost, ali se radi o najbližem srodniku potpredsjednika vladajuće stranke. Toliko su obesmislili ovu instituciju i sad su ti ljudi kao spasioci. Mi sa ovim nastavljamo lošu političku pragmatičnost”, rekao je Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda PFBiH.

Nakon rasprave u Domu naroda Parlamenta FBiH, delegati su ipak svojim glasovima potvrdili prijedlog predsjednika FBiH, te su imenovali sudije Ustavnog suda FBiH.

Izvor:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa