MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dom naroda PSBiH u srijedu bira članove komisija i delegacija

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na sjednici koja je najavljena za srijedu, 15. januara, imenovati članove u zajedničke komisije PSBiH i članove delegacija za međunarodne institucije.

Potrebno je imenovati, između ostaloga, članove delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE). Upravo to pitanje problematizirano je već duže vrijeme, zbog čega je bilo onemogućeno da Bosna i Hercegovina učestvuje na zasjedanju tog tijela.

Prema Pravilniku PSVE, Bosna i Hercegovina treba predati akreditive nove parlamentarne delegacije najkasnije sedam dana prije sjednice PSVE koja je zakazana za 27. januara.

“Ipak, u Pravilniku stoji i da taj rok treba ispoštovati ako je to moguće, što znači da se akreditivi mogu predati i nešto malo kasnije, odnosno do samog početka sjednice”, potvrđeno je ranije Feni iz sjedišta Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Bosna i Hercegovina zbog blokade rada državnog parlamenta u proteklih godinu dana nije bila predstavljena u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i prijetila je opasnost da tako ostane i u 2020. godini, ukoliko do januara ne imenuje novu delegaciju.

Tako je Bosna i Hercegovina postala jedina od 47 država članica Vijeća Evrope koja nema svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini te organizacije, budući da zbog blokada rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon Općih izbora 2018. nisu formirane parlamentarne delegacije.

Rad parlamenta odblokiran je nakon što su lideri dostavili u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) dokument nazvan “Program reformi BiH” i imenovali novi saziv Vijeća ministara s predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom na čelu.

Delegati bi na sjednici u srijedu trebali imenovati i bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE), u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI), u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM), u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) te Parlamentarnoj skupštini frankofonskog govornog područja (PSF).

Na dnevnom redu je i izbor članova šest zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Doma naroda i to za zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije, za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove te za ljudska prava.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa