MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Donald Trump na 60 dana zaustavio imigracije u SAD

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom je privremeno zabranio imigracije u SAD na 60 dana kako bi na taj način zaštitio američke radnike od pandemije koronavirusa.

NBC News piše da će se pova odluka nakon navedenih 60 dana ponovo razmotriti i u slučaju potrebe produžiti.
Odluku o potpisivanju uredbe Trump je najavio na Twitteru i time iznenadio mnoge pa čak i neke od njegovih savjetnika.

“Potpisat ću izvršnu uredbu koja se odnosi na zabranu imigracija u našu zemlju. U međuvremenu, čak i bez te naredbe naša južna granica je zaštićena sa 170 kilometara dugog zida i 27.000 meksičkih vojnika”, napisao je između ostalog Trump.
Ova mjera se zapravo ne odnosi na migrante koji su već u SAD-u gdje su zatražili stalni boravak, kao i na bračne parove i djecu američkih državljana koji nemaju dozvolu. Također, uredba se ne odnosi ni na zdravstvene i druge ključne radnike iz inostranstva, pripadnike američke vojske, kao ni one čiji je ulazak u državu “od nacionalnog interesa”.

Ova odluka utječe na ljude koji se prijavljuju na dobijanje zelenog kartona na osnovu zaposlenja, osnivanja porodice ili drugih razloga, uz određene značajne iznimke.

Kritičari smatraju da Trump ovom uredbom želi iskoristiti pandemiju koronavirusa kako bi implementirao dugo željenu mjeru zabrane ulaska migrantima uoči izbora 3. novembra.
Naime, on je na izborima 2016. godine pobijedio s obećanjem da će smanjiti imigraciju u SAD, a to je bila jedna od glavnih tema njegove kampanje.

klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa