MARKETING

Draganu Mektiću potvrđena oslobađajuća presuda za krivično djelo zloupotreba položaja

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu Tužilaštva BiH koja se odnosila na predmet protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja.

Kao što je ranije poznato, Sud BiH je još u martu donio presudu kojom se Dragan Mektić, Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobađaju od optužbe za zloupotrebu položaja i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Njih je Tužilaštvo BiH teretilo da su “preko leđa vatrogasaca” stekli protivpravnu imovinsku korist čime je pričinjena ukupna šteta od preko 200.000 KM.

Mektić je oslobođen optužbi da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra sigurnosti koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija oslobođen optužbe kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” iz Sarajeva.

Tim povodom, Tužilaštvo BiH je uputilo žalbu, međutim Sud Bosne i Hercegovine ju je odbio kao neosnovanu te je potvrdio presudu iz marta 2022. godine u kojoj se Mektić i drugi oslobađaju optužbi.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo