MARKETING

Državni službenici protestuju danas ispred Parlamenta i traže povećanje plate

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine najavili su danas novi protest zbog neispunjenja obaveza prema njima, odnosno zbog malih plata od kojih, kako kažu, ne mogu prehraniti porodice.

Državni službenici će se okupiti ispred ugrade Parlamentarne skupštine BiH, u periodu od 10 do 12 sati, a sa ovom praksom će nastaviti dok im ne budu ispunjeni uslovi, poručili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Navedena su četiri razloga za održavanje ovog javnog protesta: nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, budžet za 2021. godinu, dugogodišnje politike vladajućih stranaka i uskraćivanje prava na život.

U obrazloženju su iz Sindikata naveli da su “dugogodišnje politike omalovažavanja i urušavanja državnih institucija dovele zaposlene u situaciju da sa svojim primanjima nisu u mogućnosti prehraniti porodice”.

Ističu da ih nepostojanje kolektivnog ugovora dovodi do nemogućnosti iskorištavanja svojih prava, a govoreći o budžetu za 2021. godinu, smeta im osnovica od 475,69 KM za koju kažu da nije povećana već 10 godina.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo