MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Državni udar u afričkoj državi Gabon

Grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se na državnoj televiziji u ranim satima u srijedu i rekla da su preuzeli vlast, nekoliko minuta nakon što je državno izborno tijelo objavilo da je predsjednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

Pojavljujući na televizijskom kanalu Gabon 24, oficiri su rekli da predstavljaju sve snage sigurnosti i odbrane u toj centralnoafričkoj državi. Rekli su da su izborni rezultati poništeni, sve granice zatvorene do daljnjeg i raspuštene državne institucije.

Glasni zvuci pucnjave mogli su se čuti u glavnom gradu Librevilu, rekao je reporter Reutersa, nakon televizijskog nastupa.

Vojnici su se predstavili kao članovi Komiteta za tranziciju i obnovu institucija. Državne institucije koje su proglasili raspuštenim uključivale su vladu, senat, narodnu skupštinu, ustavni sud i izborno tijelo.

Ako bude uspješan, puč bi predstavljao osmi u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020. Državni udari u Maliju, Gvineji, Burkini Faso, Čadu i Nigeru potkopali su demokratski napredak posljednjih godina.

Prošlog mjeseca, vojska je preuzela vlast u Nigeru, potresajući region Sahel kao i globalne sile sa strateškim interesima u toj državi, poput Francuske i SAD-a.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa