MARKETING

Dubai je bajka u pustinji, primjer kako se ni od čega stvara centar svijeta

Bajka je književna vrsta kod koje se čudesno i nadnaravno isprepliće sa stvarnim na takav način da između prirodnoga i natprirodnoga, stvarnoga i izmišljenoga nema pravih suprotnosti. Baš takav grad je Dubai, stvaran kao bajka i postao bajka.

Dubai je bajka u pustinji, nalik sličnim arapskim metropolama nastalih na “crnom zlatu”, ali ipak poseban jer je najbolje od svih nadogradio naftni narativ i postao ekonomsko, saobraćajno, finansijsko i turističko središte bez konkurencije u tom dijelu svijeta.

Kad su vlasti u ovom dijeli svijeta shvatile da nafta nije vječna, krenuli su razvijati ostale privredne grane i sad se ponose da im ona sudjeluje u nacionalnom dohotku sa samo četiri posto učešća. To vidite golim okom vozeći se ovim pustinjskim new yorkom nekom od gradskih saobraćajnica koje samo u jednom smjeru imaju čak po osam traka te gledajući stotine oblakodera s najvećom prosječnom visinom na svijetu.

Ako imate viška novca, želite investirati i pokrenuti svjetski posao, ovo je mjesto za vas. Tu vas neće dočekati namrgođen načelnik s pitanjem – “gdje sam ja tu”. U Dubajiu svoje pare oplođuje, da ne kažem neku težu riječ, američka, kineska, turska, evropska i ina nova ekonomska elita. Zvuči izlizano, ali je baš tako – ovo je novi centar svijeta.

This picture taken on July 8, 2020 shows an aerial view of the Burj al-Arab hotel in the Gulf emirate of Dubai, during a government-organised helicopter tour. (Photo by KARIM SAHIB / AFP) (Photo by KARIM SAHIB/AFP via Getty Images)

Kako drugačije objasniti da je lokalni aerodrom prije pandemije bio treći na svijetu po godišnjem prometu ili cijelu seriju sličnih pokazatelja koje plastično doživite u prvom licu kad u nekom klubu krenete upoznavati ljude oko sebe i shvatite da se nalazite u nevjerovatnom satarašu kultura prispjelih sa svih svjetskih merdijana.

Ovdje je sve moralo biti najveće, najviše, najbogatije… Tu je i Burj Khalifa najviša zgrada na svijetu i prvorazredna turistička atrakcija. Zgrada je visoka 828 metara i ima 163 sprata. Kad za koju godinu izgubi primat od Kingdom Towera u saudijskoj Džedi, prve zgrade s visinom od preko jednog kilometra, Dubai ima spreman odgovor. Desetak kilometar dalje od Burj Khalife iz pustinje će se prema oblacima izdići Creek Tower s nevjerovatnih 1.345 metara.

Uz svu megalomaniju, bogatstvo i raskoš osnovna karakteristika ove tromilionske metropole je funkcionisanje sistema. Onaj red i poštovanje zakona koje naš čovjek vidi i kojima se divi na nekom zapadu ili u Njemačkoj, ovdje je još drastičnije iskazan. Pravila su jasna, kazne stroge i sve se poštuje. Počev od sigurnosti, do borbe protiv pandemije, vlada red koji nismo očekivali u ovom dijelu svijeta.

Za turiste je nezaobilazan Dubai Mall, tržni centar za koji ćete ovdje čuti i teško dokazati na internetu, da je najveći na svijetu. On je za turiste predsoblje Burj Khalife, s nebrojenim trgovinama, vlastitim akvarijumom, podvodnim zoom, nevjerovatnom fontanom… Na svakom koraku vidite slova “EMAAR”, akronim državne kompanije koja gradi na svakom koraku.

Za istinski osjeća ovog dijela svijeta morat ćete se izvući iz grada i doživjeti neki od pustinjskih safarija. Jahanje kamila je precjenjeno i služi samo za društvene mreže, ali divlje vožnje terencima po dinama su nešto što će vam ostati u sjećanju jako dugo. Terence voze lokalni vozači, pravi manijaci i to ne smijete propustiti.

I nemojte da odete, a da ne oprobate neki od lokalnih specijaliteta. U moru restorana s kuhinjama iz svih dijelova svijeta, potrudite se da negdje pronađete domaći puding od hurme. Pravi vatromet okusa u jednoj posudici i obećanje da se u pustinju morate vratiti.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo