MARKETING

Dvadeset godina kasnije: Stotine hiljada mrtvih u Afganistanu i talibani ponovo na vlasti

Prema procjenama Brown Univerziteta iz aprila ove godine u Afganistanu je za otprilike 20 godina poginulo skoro 120.000 afganistanskih vojnika i civila.

Pored afganistanskih ogromnih gubitaka, poginulo je i 2.448 američkih vojnika (21.000 ranjenih), 1.144 saveznička vojnika i 3.846 civilnih saradnika ili plaćenika. Stradao je i veliki broj novinara, čak 72, ali i 444 zdravstvena radnika.

Za 20 godina, koliko je trajala američka operacija u Afganistanu i upsostavljanje demokratskog sistema, 2,7 miliona ljudi je izbjeglo, a skoro četiri miliona raseljeno unutar države.

Prema procjeni Brown Univerziteta Amerika je na ratovanje u Afganistanu potrošila više od dva biliona dolara.

Podsjetimo, povlačenje američkih trupa iz Afganistana započeo je Donald Trump. On je smanjio broj vojnika na 2.500, a proces je nastavio novi predsjednik Joe Biden. Sve je počelo Trumpovim insistiranjem na mirovnim pregovorima s talibanima, kada se Trump obavezao da će iz zemlje povući svoju i savezničku vojsku do 1. maja ove godine.

Talibani su se bili obavezali da neće napadati američke položaje te da će pregovarati s vladom u Kabulu, ali da neće dozvoliti djelovanje Al Kaide na njihovoj teritoriji.

Mnogi koji su SAD optuživali za imperijalizam posljednjih 20 godina, navodeći Afganistan kao eklatantan primjer, sada se suočavaju sa činjenicama i vide s kim je trajala borba 20 godina. Talibanski zvaničnici saopćili su kako će uskoro proglasiti uspostavljanje Islamskog Emirata Afganistan na cijeloj teritoriji države. To je sistem vladavine koji su talibani uspostavili u Afganistanu 1996. godine te je on bio aktuelan sve do američke intervencije 2001. godine, kada su talibani izgubili kontrolu nad Kabulom.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo