MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Džaferović: 9. januar je datum kada je započelo sve zlo u Bosni i Hercegovini

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović odazvao se današnjoj konferenciji koja je posvećena posljedicama Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH 1992. godine na kojoj je poručio kako je 9. januar datum koji će uvijek pamtiti kao dan kada je počelo sve zlo u BiH.Džaferović je istakao da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH protuustavno i krivično djelo na koje trebaju reagovati institucije BiH kako bi procesuirali one koji ne poštuju odluke.

“Želim pozdraviti učesnike konferencije koja govori o pravnim i političkim posljedicama takozvane Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH 9. janura 1992. godine. To je datum kada je započelo sve zlo u Bosni i Hercegovini. Taj čin je bio udar na ustavni poredak BiH. U političkom i svakom drugom smislu to je dan kada je započeo genocid i masovni zločini te masovna kršenja ljudskih prava na prostoru BiH. To je potvrđeno i odlukama Haškog tribunala i Ustavnog usuda BiH te presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Pozivam sve nas u BiH da poštujemo postojeći Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, a to znači poštivanje odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova. Jedino tako možemo ići naprijed. Svi u BiH moraju se usočiti s ovim činjenicama. Mi nikada nećemo zaboraviti šta je započelo 9. januara i uvijek ćemo se sjećati tog datuma kao datuma kada je započelo sve zlo u BiH”, rekao je Džaferović.

Kada je riječ o donošenju zakona o negiranju genocida u BiH, Džaferović ističe da unutar institucija BiH, prije svega Parlamentarne skupštine BiH, još ne postoji spremnost za to, jer politički predstavnici u RS-u se protive donošenju zakona.

“To je jedno ponašanje koje je protivno svim mogućim pravnim i moralniom normama. Potpuno normalno bi bilo da BiH donese zakon kojim će se zabraniti negiranje genocida. U BiH ne samo da se negira genocid, već se veličaju oni koji su ga izvršili. Nadam se da će današnja konferencija nešto više reći o tome. Visoki predstavnik u BiH najmanje što treba jeste da donese jedan takav zakon i propiše kažnjivost za one koji negiraju i minimiziraju genocid te vrijeđaju žrtve”, dodao je Džaferović.

Kada je riječ o incidentima koji su proteklih dana potresali povratnička mjesta, kao onaj u Višegradu, član Predsjedništva BiH poziva na reakciju nadležnih institucija.

“Sve ovo što smo mogli vidjeti u Potočarima i u Višegradu u najmanju ruku su obilježja krivičnog djela izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti. Za ovo krivično djelo nadležni su Sud i Tužilaštvo BiH i za mene bi potpuno normalno bilo da imamo reakcije na ovakve slučajeve. Dok se to ne desi, imat ćemo ponavljanje ovakvih slučajeva”, zaključio je Džafeorvić.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa