MARKETING

Džaferović: BiH ne priznaje separatističke referendume u Ukrajini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da BiH ne priznaje “separatističke referendume koji su se održali u Ukrajini”.

Referendumi o tome da li su građani u dijelovima okupiranih ukrajinskih regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk za pripajanje Rusiji održani su od 22. do 27. septembra i prema posljednjim rezultatima, “za” pripojenje Rusiji izjasnilo se između 96 i 98 posto birača na referendumu kojeg je međunarodna zajednica nazvala “lakrdijom”. Referendume su okupatorske ruske snage održale u Ukrajini.

Shodno tome, Džaferović je kazao da su takvi referendumi nelegalni sa stanovišta međunarodnog prava i Bosna i Hercegovina ih ne priznaje.

“Takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravno utemeljenje, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorije suverene države, a, na koncu, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uslovima vojne okupacije. U skladu sa svojim zvaničnim stavom o Ukrajini, Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, te ćemo ostati dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Generalne skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte, potvrdila ovo opredjeljenje”, poručio je Džaferović.

Podsjetimo i to da je na referendumima jedan od stranih posmatrača bio i bivši bh. ambasador u Francuskoj i Egiptu Slobodan Šoja te Oleg Soldat koji je predstavljen kao “dobro poznati historičar i predavač u fondaciji ‘Ruski Mir’ u Banjaluci”.

Izvor:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo