MARKETING

Džaferović i Komšić sa Cavusogluom: Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine

Republika Turska ima vrlo važnu stabilizirajuću ulogu u regionu i podržava naš teritorijalni integritet, suverenitet i reforme, izjavio je u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Džaferović se sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom, koji se prethodno sastao i s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Džaferović je izjavio kako je održan prijateljski i za Bosnu i Hercegovinu koristan sastanak s Cavusogluom.

Govorili su o bilateralnim odnosima, koji su u svakom sektoru na najvišem mogućem nivou, prijateljski, bratski, politički, a u oblasti ekonomije bi mogli da budu na višem nivou.

”Današnji sastanak je bio prilika da analiziramo te odnose i vidimo šta je to što možemo da još više uradimo i još više unaprijedimo naše izuzetno dobre prijateljske odnose“, rekao je Džaferović.

On smatra kako u ekonomskoj oblasti postoji prostor za jačanje saradnje.

Podsjetio je da su Republika Turska i Bosna i Hercegovina zaključile Ugovor o slobodnoj trgovini i Turska je BiH dala najpovoljniji režim kada je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na sve države svijeta.

”Tu postoji ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje, što ćemo svakako iskoristiti“, rekao je Džaferović.

Razgovarano je i o regionalnim pitanjima i stanju u Bosni i Hercegovini.

”Republika Turska igra vrlo važnu i vrlo značajnu stabilizirajuću ulogu na području cijelog Zapadnog Balkana. To je jako važno uvijek, a pogotovo danas u ovom vremenu. Republika Turska podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH, naš evropski put, NATO put, podržava uređenje BiH onako kako jeste. Podržava sve reforme koje smo mi napravili unutar BiH, protivi se bilo kakvim blokadama, bilo kakvim udarima na reforme, poštuje visokog predstavnika.. Jedan prijatelj koji ne traži ništa od BiH, a pruža svu podršku koju može pružiti BiH”, kazao je Džaferović.

Podsjetio je kako je najvažnije da je odnos Republike Turske prema BiH iskren, pošten i prijateljski.

Osvrnuo se i na pitanje u vezi Ruske Federacije i odnosa Bosne i Hercegovine ”spram invazije i agresije Ruske Federacije na Ukrajinu”, te kazao kako se tu ništa, kada je u pitanju stav BiH, nije promijenilo.

”Bosna i Hercegovina je dio ovog svijeta koji se pridružio mjerama civiliziranog svijeta. Bit ćemo dio tog paketa i borit ćemo se da BiH ima najmanje štetnih posljedica zbog tog civiliziranog stava. Naš stav je civilizacijski stav“, poručio je Džaferović.

Govoreći o trilateralnom sastanku, Džaferović je kazao kako postoje dvije trilaterale (Turska – Srbija- Bosna i Hercegovina te Turska – Hrvatska – BiH).

Dodao je kako podržavaju sastanke, ali da se na njima ne može razgovarati o unutrašnjim pitanjima BiH.

Osvrnuvši se na Samit u Briselu, kazao je kako je uradio sve što je mogao kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila što bolji odnos sa EU.

Dodao je kako bi želio da BiH što prije dobije kandidatski status te da će se boriti za to.

Od samita očekuje da se ode korak naprijed i da će nakon samita biti bliža veza između BiH i EU.

Komšić: Niko u Predsjedništvu nema problema s tim da se održi trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH

Republika Turska stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom. 

Cavusoglu se danas u Sarajevu, u okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, susreo i sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefikom Džaferovićem, kao i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Komšić je nakon sastanka s Cavusoglom izjavio kako postoji saradnja između dvje zemlje, te da je Turska prijateljska, dobronamjerna zemlja, te cijela administracija na čelu s predsjednikom te države Recepom Tayyipom Erdoganom.

Razgovarano je o svemu, rekao je Komšić.

”Prije svega, ono što je meni važno, jeste i ministar Cavusoglu je to rekao direktno, da oni sigurno ne podržavaju pokušaje naših susjeda u uplitanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i da Republika Turska stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet, sigurnost i stabilnost BiH”, rekao je Komšić. 

Dodao je kako misli da niko u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nema problema s tim da se održi trilateralni sastanak između Republike Turske, Srbije i BiH. 

”Što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, razgovarali smo i maloprije sam se osvrnuo na to uvjeravanje ministra Cavusoglua da ne podržava ono što Zagreb pokušava u smislu intervencije i unutrašnje poslove BiH, pa i u smislu izmjena Izbornog zakona”, kazao je Komšić.

Dodao je kako je to naša stvar i posao u Bosni i Hercegovini.

”To što Zagreb malo zloupotrebljava i ovakve sastanke, bilateralne, pa čak i svoju poziciju zemlje članice Evropske unije ili NATO-u, odnosno BiH, po meni je samo odraz očaja zvaničnog Zagreba zbog toga što ne mogu da prigrabe i tu polugu vlasti u BiH”, rekao je Komšić.

Kazao je kako što više i uporniji budu te više na tome insistirali, “i naš odgovor će biti sve čvršći”.

”Drago nam je da imamo podršku Republike Turske za takav stav, a ne za stav koji se pokušao lansirati nakon tog sastanka u Zagrebu, da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda, odnosno ko predstavlja narode“, rekao je Komšić.

Podsjetio je kako postoje institucije i bez obzira ko bio njima zna se ko ima ustavna i zakonska ovlaštenja o bilo čemu da razgovara.

”Kada je riječ o unutrašnjim odnosima u BoiH, pa i izmjenama Izbornog zakona, Parlamentarna skupština BiH je jedino mjesto gdje se o tome odlučuje. Sigurno se neće odlučivati niti u Zagrebu, Beogradu, Briselu, Berlinu, Washingtonu, Ankari”, izričit je Komšić.

Cavusoglu je ranije sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković potpisao Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o razmjeni diplomata.

U okviru regionalne turneje započete u četvrtak, šefturske diplomatije je posjetio Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, a nakon posjete Bosni i Hercegovini otputovaće na Kosovo.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo