MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Džejla Velić: Podijelimo sa bliskim osobama svoje probleme

Podijeliti svoj problem sa bliskom osobom za neke je vrlo teško. Pored djece i odraslima je jako teško pričati o problemu, a većina ih nažalost ni ne pomišljaju zatražiti pomoć. Zbog čega se to dešava?
Vjerovatno zbog toga što svoje probleme zadržavamo u sebi i ne dijelimo ih ni sa kim. Zatvorimo se u svoje sopstvene misli i tražimo od okruženja da nam omoguće neki naš “mir” koji nas samo dodatno uzrujava, jer što više razmišljamo, teže je. Ne kažem da će drugi uvijek imati rješenje na naše probleme, ali će nam biti lakše kada ih podijelimo sa nekim ko nam je prijatelj.
Pa ako ne može pomoći, vjerujem da će ostati tu dok se problem ne riješi i pokušati pronaći rješenje. Ako ne podijelimo na vrijeme, ako se zatvorimo i sami razmišljamo, činimo sebi gore, a vjerovatno će nam kasnije trebati i stručna pomoć. Kao što sa nekim podijeliš sreću, radost i ljubav, zašto ne bi mogao podijeliti i problem?
Ako strahuješ da će te osoba napustiti nakon što podijeliš problem, to znači da je samo čekala taj jedan razlog da te napusti i nije ti prijatelj. Pomoći ćeš sebi pored toga što ćeš olakšati dušu kada ispričaš i saznat ćeš ko je zapravo s tobom, ko ti je podrška i ko će ostati s tobom onda kad ti je najteže.
Svaki problem iza sebe krije novu sreću ako ga riješiš na vrijeme. Problemi su prisutni tokom cijelog života, a svako od nas mora se znati nositi sa njima. U životu će tako biti, jedno će se rješavati, drugo će dolaziti , a svako od nas treba imati nekoga sa kim može podijeliti problem. Ne možete misliti da ste sami sebi dovoljni, jer je to pogrešno i nije u prirodi čovjeka kao društvenog bića.
Ukoliko bliska osoba želi svoj problem podijeliti sa tobom, moraš biti strpljiv i saslušati je, jer je to najmanje što možeš uraditi u takvoj situaciji. Ako možeš podijeliti i neki savjet učini to, jer ćeš na taj način u znatnoj mjeri pomoći bliskoj osobi i to će joj mnogo značiti u datoj situaciji.
Ja kao četrnaestogodišnjakinja savjetujem sve svoje vršnjake da nikada niti jedan problem ne držite u sebi jer to nije rješenje. Svako od nas ima nekoga bliskog ko će te saslušati, a nije sramota ni otići kod stručne osobe. Ne obaziri se na to što bi neki mogli pričati da nisi normalna ili normalan, jer oni koji to govore ne znaju kakve borbe vodiš sa sobom.

Projekat se realizira zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a kojeg finansira Austrijska razvojna saradnja.

Džejla Velić/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa