MARKETING

Efendić isprozivao Kapidžića i Izetbegoviće: Najveće štetočine u svom poslu

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) optužio je Faruka Kapidžića i bivšeg stranačkog kolegu Bakira Izetbegovića da pokušavaju onemogućiti razvoj ove općine. Prozvao je i direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiju Izetbegović.

Kapidžića, bivšeg kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, je istakao kao najvećom “štetočinom”, od prethodnih ministara. Smatra da je odgovoran za to što je, kako je naveo, zaustavio sve što se moglo zaustaviti te ga je optužio za uspostavljanje “sistema reketa”.

“Po mom dubokom uvjerenju, krajnja namjera je bila uspostavljanje sistema ‘reketa’ s kojim smo se mi u Novom Gradu izborili prije 10 godina. Možda je i to bio jedan od razloga, pa ja kao načelnik nikada nisam bio omiljen kod ‘vrha’ SDA, ali za ovih 10 godina u Novom Gradu niko i ni za šta nije platio reket, a vrijednost investicija u našoj općini iznosi milijarde KM”, naglasio je Efendić.

Kongresni centar

Istakao je da je Kapidžić “ometao” projekat za izgradnju kongresnog centra kod RTV doma i privatne bolnice, što je investicija kompanije ASA. Podsjećamo, Kapidžić je kao ministar isticao da će se morati promijeniti 14 urbanističkih planova, među kojima je i onaj za kongresni centar, tj. da će se morati uskladiti sa Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka.

“Što se tiče prodaje zemljišta kod RTV-a, koju je raspisala Općina Novi Grad, u cilju gradnje kongresnog centra, taj plan se mora promijeniti, jer visinom i koeficijentom dosta prelazi odluke Studije. Bitno je imati kongresni centar, koncertnu dvoranu i niz građevina koje služe općoj namjeni, ali u okviru tog plana su tornjevi visoke spratnosti i poslovnog karaktera. To se treba revidirati i spustiti na ove koeficijente”, izjavio je Kapidžić u augustu 2020.

I tada se Efendić žalio na Kapidžića koji je sada član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i odnedavno član SDA. Optuživao je kantonalnu vlast za “blokadu grada” i “reketiranje”. Načelnik sarajevskog Novog Grada je ukazao da je pitanje kongresnog centra na sudu.

“Predmet kongresnog centra je na sudu po žalbi Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, iako znam da je najveći razlog osporavanja njegove izgradnje to što neki misle da bi mogao biti konkurencija Sarajevo City Centeru (SCC) s kojim nam je došla Zara. Međutim, takve građevine ne mogu smetati jedna drugoj”, konstatirao je.

Bolnica

Kapidžića je optužio i za to da je pokušao spriječiti izgradnju spomenute bolnice, za koju je naveo da će vrijediti više od 100 miliona KM. Također, podsjećamo da je izgradnja ove građevine počela u aprilu prošle godine. Prema Efendićevim riječima, Kapidžić je kao ministar je zaboravio da je zakon stariji od odluke vlade, za koju je istakao da se njome pokušala onemogućiti izgradnja.

“Srećom, mi iz Općine uspjeli smo uvjeriti investitore da uslovi za izgradnju postoje, pa nisu odustali od investicije. Srećom, dan nakon dezavuisanja javnosti i plasiranja izmišljotina da se ne gradi bolnica nego stambena zgrada, Kapidžić je smijenjen s pozicije ministra”, dodaje.

Osvrnuo se i na jučerašnju (18. augusta) izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na stranačkom skupu upravo u Novom Gradu da je “vrijeme da se podvuče crta ispod malih investicija, ispod tačkastog razvoja grada”. Skupu je prisustvovao i Kapidžić.

“Na viziji, koja će se zvati ‘Sarajevo 2030’ ili ‘Sarajevo 2035’, radi naš novi aktivni član gospodin, arhitekt Kapidžić. Vrijeme je da se podvuče crta ispod malih investicija, ispod tačkastog razvoja grada, haotičnog razvoja grada – da oni koji imaju pare diktiraju šta će se i gdje graditi. Time počinju kvariti grad, presijecaju bitne ventilacione koridore. Moramo sačuvati zrak, pitku vodu”, poručio je Izetbegović.

Efendić, koji je predsjednik SBiH-a, je ironično replicirao Izetbegoviću i “njegovom ekspertu Kapidžiću” da je “investicija od 100 miliona KM u zdravstvu mala”. Mišljenja je da ova investicija smeta Izetbegovićevoj supruzi koja je direktorica KCUS-a.

“Međutim, prije bih povjerovao da bi izgradnja bolnice mogla smetati njihovoj ‘profesorici’, jer će se moći iz blizine vidjeti kako može da bude organizirana jedna bolnica. Znam da imamo veoma sposobne i vrijedne doktore, ali nažalost organizacija zdravstva je katastrofalna”, naveo je.

Direktoricu Izetbegović je istakao kao “najštetnijom” osobom u zdravstvu, a Kapidžića “najštetnijom” osobom u oblasti razvoja.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo