Ekolozi traže od EU da prestane promovisati upotrebu plina na Zapadnom Balkanu

Organizacije za zaštitu okoliša iz regije traže od Evropske unije da prestane, kako su naveli, promovisati upotrebu plina na Zapadnom Balkanu.

Zahtjev su istakli u pismu koji su uputili predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Poručili su da EU mnogo više zavisi od ovog energenta nego Zapadni Balkan.

“Srbija i dijelovi Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koriste ruski plin, uglavnom za grijanje. Albanija, Kosovo i Crna Gora uopšte nemaju gasne mreže”, napomenuli su.

Prema riječima ekologa, uprkos tome što se Zapadni Balkan obavezao na postepeno ukidanje upotrebe fosilnih goriva do 2050., komisija je posljednjih godina aktivno podsticala na potrošnju plina, i to uglavnom preko Južnog gasnog koridora iz Azerbejdžana. Naglasili su da je to bio slučaj, iako je 20 posto projekta gasnog polja Shah Deniz u vlasništvu ruske kompanije Lukoil.

Spomenutim pismom su od EU zatražili da poveća investicije u održivu energiju za koju su istakli da je zanemarena u regiji.

“Promoviranje povećane upotrebe zemnog gasa na Zapadnom Balkanu u ovoj fazi globalne klimatske krize je neodgovorno i kontraproduktivno. Pošto smo se obavezali na dekarbonizaciju svih sektora, što podrazumijeva i sektore grijanja i transporta, naša niska ovisnost o plinu kao energentu je prednost, a ne problem. Nova gasna infrastruktura, čiju izgradnju promovišu i naši političari, dodatno će ometati neophodni ubrzani razvoj obnovljivih izvora i zasigurno će završiti kao ‘nasukana imovina'”, rekao je Denis Žiško iz Arhus centra Tuzla.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo