MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ekonomija u fokusu rada novog Vijeća ministara BiH

Biću spreman u prvoj sedmici decembra da se pojavim pred parlamentom Bosne i Hercegovine, da predstavim program onako kako ga vidim i očekujem da na toj sjednici na Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH bude verifikovana odluka Predsjedništva BiH, izjavio je danas Zoran Tegeltija, mandatar za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i dodao da će u fokusu njegovog programa rada biti ekonomija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predsjedništvo BiH je dostavilo odluku o mom imenovanju i iz Parlamentarne skupštine BiH sam obaviješten da će u utorak biti sjednica komisije za pripremu izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na kojoj ću davati odgovore na pitanja poslanika”, rekao je danas Tegeltija i dodao da sve političke partije imaju po jednog predstavnika u toj komisiji i da će pokušati dati odgovor u utorak na sva postavljena pitanja i vidjeti i razumjeti njihova viđenja najvažnijih pitanja u BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je, 12 i po mjeseci nakon potvrđivanja rezultata opštih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 2018. godine, imenovalo kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zorana Tegeltiju za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prema ranijem dogovoru predsjednika SNSD-a, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) – Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, izvršena je raspodjela ministarstava u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Srpskim kadrovima, osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, pripale su i pozicije ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ljudskih prava i izbjeglica te prometa i komunikacija. Kadrovima iz hrvatskog naroda sljeduju pozicije ministara finansija, civilnih poslova i pravde, dok će bošnjački kadrovi dobiti ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

Program rada će predstaviti u parlamentu, a tada će biti dostupan javnosti.

“U fokusu mog interesovanja bit će ekonomija, ekonomija i samo ekonomija. Siguran sam da ubrzan i održiv privredni razvoj, a čije će rezultate građani BiH osjetiti na svom životnom standardu, može da riješi veliki broj problema u BiH koji se u ovom trenutku čine nerješivim”, rekao je on.

Istakao je da kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH učiniti sve da s entitetskim premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem uspostavi puni sistem saradnje.

“Samo zajedničkim aktivnostima svih nivoa vlasti u BiH može se obezbjediti napredak i razvoj BiH. Mislim da pogotovo po pitanjima ekonomije teško da može doći do bilo kakvih blokada i neslaganja, mogu se možda pojaviti određena politička pitanja, koja bi mogla biti kamen spoticanja, ali trudit ćemo se da Vijeće ministara BiH ne bude mjesto gdje će se politička pitanja sučeljavati”, rekao je on.

Govoreći o hitnim pitanjima koja je potrebno riješiti kada se formira Vijeće ministara BiH, Tegeltija je rekao da je potrebno odblokirati procese, da dokumenti  koji su prihvatljivi za novo Vijeće ministara BiH budu upućeni u Parlamentarnu skupštinu BiH, naročito da se verifikuju sporazumi sa međunardnim finansijskim institucijama. Naglasio je da je ključ usvajanje budžeta za 2020. godinu.

“Odluka rukovodstva stranke da mene kandiduje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH meni je bila čast, ali ni u jednom trenutku bilo kakvo opterećenje i nadam se da ja nisam bio uzrok zašto se ovako sporo vlast formirala u BiH”, dodao je on.

Izvor: ftv

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa