MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen danas stižu u Kinu, Putinov rat je glavna tema

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Francuske Emmanuel Macron nadaju se da će ohrabriti predsjednika Kine Xi Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi pronašao rješenje za rat u Ukrajini.

Iz Jelisejske palate poručuju da će Francuska imati tri dana da se “ponovno poveže” s Kinom, nakon tri godine politike nultog Covida i uprkos sve većoj blagonaklonosti Pekinga prema Rusiji u kontekstu rata u Ukrajini.

Danas počinje službena posjeta Macrona i von der Leyen koja će trajati tri dana. Macron će se sutra sastati s kineskim predsjednikom, piše Le Monde.

Francuski lider je posljednji put posjetio Kinu u novembru 2019. godine prije početka pandemije Covid-19. Od tada se sve promijenilo između Pekinga i zapadnih zemalja zbog paralize trgovine uzrokovane pandemijom i porasta sporova, uključujući i odnos Kine prema Ujgurima, i prije svega povratka rata u Evropi.

Macrona, koji je željan predstavljanja evropskog kontinenta, na jednom od sastanaka sa Xijem pratit će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Govor koji je održala u četvrtak, 30. marta, odražava trenutno očvršćavanje stava Evropske unije u odnosu na Peking. Ona je tada poručila da će to kako Kina reagira na Putinov rat biti odlučujući faktor za odnose Evropske unije i Kine.

Zahvaljujući svom “neograničenom prijateljstvu” sa Rusijom, Kina sada ima određeni stepen utjecaja na evropsku sigurnost, kao što je pokazala nedavna posjeta predsjednika Xija Moskvi. Zapadni saveznici Ukrajine, počevši od SAD-a, strahuju da će Peking isporučiti oružje Moskvi, u vrijeme teških borbi na ukrajinskoj teritoriji. Iz okruženja francuskog predsjednika rekli su da bi za Kinu bila “katastrofalna” perspektiva da se “pretvori u ratni logor”.

Na Baliju tokom samita G20 u novembru 2022. godine, Macron se još uvijek nadao da bi Xi mogao djelovati kao “posrednik” u pokušaju pronalaženja rješenja za rat. Ton je sada manje proaktivan, čak i ako bi ruska invazija na susjeda trebala biti diskusija u prvom planu. U Parizu se vjeruje da je Kina “jedina zemlja sposobna da utječe na Rusiju”. Također se nada da će Xi pristati da odgovori ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je tražio da pristane na diskusiju, ali do sada uzalud.

“Moramo nastaviti da vršimo pritisak kako bi Kina mogla da pokuša da utječe na Rusiju u pravcu izlaska iz krize”, rekao je Macronov savjetnik.

Međutim, dodao je da “plan rezolucije” koji je Peking predstavio 24. februara, godinu dana nakon početka rata, “nije mirovni plan” jer ne zahtijeva povlačenje ruskih trupa.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa