MARKETING

EP: Organizovani kriminal velika prepreka za razvoj zemalja Z. Balkana

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su izvještaj u kojem naglašavaju da su borba protiv organizovanog kriminala i napredovanje prema evropskim integracijama uzajamno povezani procesi i pozivaju na ubrzanje procesa integracija.

Poslanici su u izvještaju pozvali vlade u regionu da značajno pojačaju napore i provedu reforme u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Oni su napomenuli da Evropska unija treba da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

Izvještaj je usvojen u Komitetu za spoljne poslove sa 60 glasova “za”, četiri “protiv” i šest “uzdržanih”.

U dokumentu se navodi da su države Zapadnog Balkana zemlje porijekla, odredišta i tranzita za krijumčarenje ljudi i da služe kao tranzitni koridor za migrante i izbjeglice, te kao mjesto za pranje novca i krijumčarenje oružja.

Glavni faktori zbog kojih su društva Zapadnog Balkana ranjiva su nedostatak prilika za zapošljavanje, korupcija, dezinformisanje, elementi zarobljavanja države, neravnopravnost i strano miješanje koje vrše nedemokratski režimi poput Rusije i Kine, piše u izvještaju.

Poslanici napominju da su upoznati sa izvještajima i optužbama o vezama političkih figura visokog nivoa i organizovanog kriminala i podvlače da je potrebno iskorijeniti političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz jasne antikorupcijske mjere i efikasno krivično gonjenje korupcije najvišeg profila.

U izvještaju je osuđena nespremnost odgovornih vlasti da otvore arhive bivše Jugoslavije i vrate određene dokumente vladama koje ih žele.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo