MARKETING

Erdogan otkazao dolazak na COP26 u Glasgow

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkazao je planove za učešće na klimatskoj konferenciji COP26 pošto Britanija nije ispunila turske zahtjeve o sigurnosnim aranžmanima, rekla su dva turska dužnosnika Reutersu u ponedjeljak.

Erdogan se vratio u Tursku sa summita G20 u Rimu umjesto da putuje na klimatski summit u Glasgow, objavila je državna agencija Anadolija. Tursko predsjedništvo nije iznijelo razloge njegovog neplaniranog povratka.

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da je bilo problema s protokolom oko predsjednikove planirane prisutnosti sastanku. Drugi turski dužnosnik rekao je kako britanske vlasti nisu ispunile zahtjeve Turske u pogledu protokola i sigurnosti.
 
“Predsjednik je donio takvu odluku jer naši zahtjevi u pogledu broja vozila i neki drugi sigurnosni zahtjevi nisu u potpunosti ispunjeni”, rekao je visoki dužnosnik Reutersu.

 Prošlog mjeseca turski je parlament ratificirao Pariški klimatski sporazum, postavši posljednja zemlja G20 koja je to učinila.

Turska je godinama odgađala ratifikaciju, rekavši da je se ne treba smatrati razvijenom zemljom.

Erdogan je prošle sedmuce rekao kako je Turska potpisala memorandum o razumijevanju prema kojem će dobiti zajmove u vrijednosti od 3.2 milijarde dolara, a koji će joj pomoći ispuniti ciljeve vezane za čistu energiju utvrđene Pariškim sporazumom.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo