MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Erdogan upozorio Armeniju: Zbog vašeg stava prema Azerbejdžanu snosit ćete posljedice

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je odnos Armenije prema Azerbejdžanu neprihvatljiv i da će imati posljedice, nekoliko dana poslije izbijanja sukoba dvije susjedne zemlje.

U svom govoru, Erdogan je objasnio razloge zbog čega je došlo do novog sukoba u spornim područjima.

“Smatramo da je ova situacija nastala jer je Armenija prekršila sporazum postignut poslije rata 2020, koji je rezultirao pobjedom Azerbejdžana i smatramo da je ovo neprihvatljivo”, rekao je Erdogan na skupu u Ankari.

Armenija i Azerbejdžan se ovih dana međusobno optužuju za izazivanje nove serije sukoba na granici.

“Nadamo se da će se Armenija vratiti sa ovog pogrešnog puta što je prije moguće i da će iskoristiti vrijeme i energiju za jačanje mira”, dodao je Erdogan.

On je naveo da će ovakav stav “imati posljedice po armensku stranu jer ona, ne samo što ne ispunjava uslove potpisanog sporazuma, nego i konstantno pokazuje agresivan stav”.

Sukob na Južnom Kavkazu mogao bi da uvuče veće sile, poput Rusije i Turske, i da ugrozi cjevovode koji dopremaju kaspijsku naftu i gas na zapad.

Povodom novog sukoba na spornim područjima u i oko Nagorno-Karabaha, oglasili su se i prestavnici Azerbejdžana i Armenije.

Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana izdalo je saopćenje u kojem se ističe kako je Armeniji ponuđen humanitarni prekid vatre.

“Primjećujemo kako smo jednostrano ponudili armenskoj strani humanitarni prekid vatre. Eskalacija napetosti i nestabilnosti nije u interesu naše zemlje”, rekli su iz Bakua.

S druge strane, Armenija je povodom nove eskalacije uputila poziv za vojnu pomoć Organizaciji za kolektivnu bezbjednost (ODKB) čija je članica.

“Čim je Azerbejdžan pokrenuo napad, na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti odlučili smo apelirati na ODKB i Rusiju, na osnovu sporazuma iz 1997. godine. Armenija očekuje više od ODKB-a nego što je trenutna reakcija. Očekuje vojnu pomoć kako bi protjerali azerbejdžanske trupe iz zemlje”, naveli su.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa