MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Erdoganova stranka izgubila značajan broj mjesta u parlamentu, ali će koalicija zadržati većinu

Do sada obrađeni podaci izbora za Parlament Turske pokazuju da bi koalicija okupljena oko AKP-a predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana trebala zadržati većinu u zakonodavnom tijelu, ali uz značajan pad broja mandata.

Prema posljednjim na osnovu98,82 posto objavljenim podacima Narodna alijansa, koalicija koju čine AKP, MHP, YRP i BBP će imati 321 zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Turske. Skupština broji 600 članova. Na izborima 2018. godine, vladajuća koalicija je osvojila 344 mandata.

AKP je 2018. godine osvojio 295 mandata, a prema do sada prebrojanim glasovima u novom sazivu skupštine imati će 266 zastupnika. MHP je iako je u procentima osvojio manji broj glasova u odnosu na 2018. godinu, u konačnici će broj njegovih zastupnika porasti sa 49 na 50, YRP će osvojiti 5 mandata, dok u dosadašnjem sazivu skupštine nisu imali zastupnike.

Opoziconi blok Nacionalna alijansa kojeg čine CHP i IYI prema do sada obrađenim podacima osvojiti će 213 mandata u novom sazivu skupštine. U odnosu na izbore 2018. godine, CHP će osvojiti 23 mandata više. Najveća opoziciona partija je 2018. godine osvojila 146 mandata, a sada će imati oko 169. Njihov koalicioni partner IYI trenutno osvaja jedan mandat više u odnosu na 2018. i u novom sazivu će imati 44 zastupnika.

Treći blok koji će preći izborni prag je Alijansa rada i slobode. Ova alijansa koja osvaja većinu glasova u mjestima sa kurdskom većinom na jugoistoku Turske imati će 66 zastupnika u novom sazivu skupšine.

U Veliku narodu skupštine Turske izabrano je čak 16 dosadašnjih članova Vlade Turske. Među njima su i potpredsjednik Fuat Oktay, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Hulus Akar.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa