EU danas odlučuje o novim sankcijama Rusiji, na dnevnom redu zabrana uvoza nafte

Očekuje se da će čelnici Evropske unije danas donijeti odluku o novom, šestom, paketu sankcija za Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu, a koje će se odnositi i na zabranu uvoza sirove nafte.

Iako su jutros prvi civili iz tvornice Azovstal u Mariupolju evakuisani na sigurno, Rusija nastavlja bombardovati ukrajinske gradove.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas bi trebala predložiti novi paket sankcija Rusiji, koji se sastoji i od zabrane uvoza ruske nafte na evropsko tržište a koja bi na snagu trebala stupiti do kraja ove godine, ostavljajući tako vremena evropskim državama da se pripreme na posljedice koje će takva odluka nesumnjivo imati po ekonomiju bloka.

Rusija ne pokazuje znakove odustajanja od onoga što naziva “specijalnom vojnom operacijom”, a što je u suštini agresija na Ukrajinu.

Šesti paket sankcija Rusiji najavljuje se već neko vrijeme, nakon što su zvaničnici država članica EU o de facto embargu na uvoz energenata iz države koja vrši agresiju na Ukrajinu, imali oprečne stavove.

Navodno su novim paketom sankcija obuhvaćane i banke koje će biti izbačene iz sistema SWIFT, uključujući i Sberbanku koja ima najveći broj direktnih zajmova na području Rusije.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo