MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

EU i svjetski zvaničnici na meti demonstranata u Bugarskoj i Japanu: Parlament isprskan crvenom bojom

Bugarski demonstranti, od kojih su neki nosili ruske zastave, “vandalizirali” su zgradu u glavnom gradu Sofiji u kojoj su smješteni zvaničnici Evropske unije. Slične demonstracije odigrale su se i u Japanu, također kao znak protesta protiv samita svjetskih sila.

Naime, demonstracije u Bugarskoj traju već nekoliko sedmica, ali je ovo prvi put da su rezultirale vandalskim činom.

Demonstranti su bacili crvenu farbu na modernu zgradu od stakla i čelika u kojoj se nalaze predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Demonstracije 21. maja organizovalo je nekoliko nevladinih organizacija i pojedinaca koji su orijentisani prema Kremlju. Učesnici, kojih je blizu hiljadu uključivali su i članove stranke protiv EU Preporod, kao i parlamentarce, piše bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Sličan incident jučer se odvijao i u Japanu. Naime, nasilje je izbilo na marginama samita G7 u Hirošimi dok se policija za nerede borila protiv ljudi koji su protestirali zbog sastanka svjetskih lidera.

Na videosnimci koju je objavio BBC može se vidjeti tučnjava policije i demonstranata.

Demonstracije je organizirao krajnje lijevo ekstremistički “Nacionalni komitet Revolucionarne komunističke lige”, koji osuđuje samit G7 kao konferenciju “imperijalizma za nuklearni rat”.

Podsjetit ćemo, G7 članice su SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan – a ove godine je pozvano još osam zemalja. Oni se sastaju kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini i drugim pitanjima vanjske politike – uključujući njihove odnose s Kinom.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa