MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

EU investirala više od 50 miliona eura u sudske zgrade i zatvore u BiH

Evropska unija je tokom proteklih 15 godina investirala više od 50 miliona eura u sudske zgrade i zatvore u Bosni i Hercegovini, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije ambasador Johan Zatler.

Zatler je danas sa predsjednicom Općinskog suda Zenica Dženanom Brković i predstavnicima Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona, te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), obišao gradilište zgrade Općinskog suda u Zenici, čija je rekonstrukcija i dogradnja počela u septembru 2021., a čiji je završetak planiran za kraj ove godine.

Izgradnju i nadzor u potpunosti finansira Evropska unija sa dva miliona eura, dok je Vlada Zeničko-Dobojskog kantona u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH osigurala projektnu dokumentaciju, a Vlada ZDK će finansirati i nabavku namještaja i računarske opreme, saopćeno je.

Razgovaralo se o dinamici izvođenja radova, kao i o dodatnim aktivnostima na opremanju, koje je potrebno preduzeti kako bi novoizgrađeni aneks bio u funkciji neposredno nakon završetka građevinskih radova.

Zatler je podsjetio da je Europska unija u proteklom periodu potrošila mnogo novca na izgradnju infrastrukture, s obzirom na to da je od krucijalne važnosti da zaposleni ovih institucija imaju odgovarajuće profesionalne uslove, kako bi mogli da rade svoj posao kvalitetno.

“Ovo je nešto što je apsolutno ključno ako želite da napredujete. Ovo je investicija od dva miliona eura, a naša ukupna investicija u sudske zgrade i zatvore u BiH, u posljednjih 15 godina bila je više od 50 miliona eura. Nakon izgradnje hardvera, drugi dio našeg posla, koji je naravno podjednako važan, jeste rad na softverskom dijelu, pod čime mislim na kretanje naprijed u reformama kada su u pitanju pravosuđe, vladavina prava, izmjene zakona, integritet”, rekao je Zatler.

Predsjednica Općinskog suda u Zenici Dženana Brković naglašava da će implementacijom ovog projekta dobiti dodatni prostor, bolje uslove rada, te omogućiti građanima bolju uslugu, u skladu sa strateškim ciljevima koje je Općinski sud u Zenici predvidio svojim radom.

Osim rekonstrukcije Općinskog suda u Zenici, trenutno je u toku i rekonstrukcija dva pravosudna objekta u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru, te izgradnja novih pravosudnih objekata u Žepču i Bijeljini. Za ove projekte u periodu 2021. – 2022. Evropska unija izdvojila je 2,7 miliona eura.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa